Virágos Székesfehérvár – mintegy 700 komposztkeretet oszt ki a Városgondnokság

Elkezdődött azoknak a komposztkereteknek a kiosztása, melyet a Virágos Székesfehérvárért programban résztvevő családi házban élők pályázhattak meg még tavaly szeptemberben. A Városgondnokság csütörtökön 678, a fehérvári Karsai Holding által gyártott, újrahasznosított műanyagból készült komposztkeretet oszt ki.

2021.04.22. 16:45 |

A növényosztás május 20-ig tart és az időpontfoglaló levelek folyamatosan, ütemezetten mennek ki a pályázóknak.

Tavaly ősszel 7438 pályázat érkezett növényekre és komposztkeretekre a Virágos Székesfehérvár program keretén belül. Május közepéig így mintegy kétszázezer tő növényt oszt ki a Városgondnokság a pályázók között. A növények és a komposztkeretek átvételéhez időpontot kell foglalni, melyről minden pályázó a megadott e-mail címén kap értesítést.

A rendkívül stabil, 660 liter űrtartalmű komposztkeretet a fehérvári Karsai Holdingtól szerezte be a Városgondnokság. "A vastag, újrahasznosított műanyagból készült komposztkeret ellenáll az időjárás viszontagságainak, fedele védi a komposztot a csapadéktól és az UV sugárzástól. Lyukacsos falai jól szellőznek, így optimális oxigénellátást biztosít és az alsó komposztréteg is könnyedén kezelhető, mert a szerkezet oldalfalai kivehetőek" - mondta Jankovics Roland a Karsai Zöldfal Zrt vezérigazgatója.

A lakossági pályázók a komposztkeretek mellé tíz négyzetméterre elegendő vadvirág magkeveréket is kaptak.

A lakossági pályázók az Iparcikk I. piac területén vehetik át idén is a növényeket az általuk lefoglalt időpontban. A növénycsomagokért csak személygépjárművel lehet érkezni és a Városgondnokság kéri, hogy tartsák be az előzetesen lefoglalt időpontot és pontosan érkezzenek!

A növények és a komposztkeretek kiosztása szabad téren zajlik a járványügyi előírások betartásával és minden városgondnoksági dolgozón megfelelő védőeszköz van. Kialakították a járművek ki-, és behajtásának rendjét: az átadópontot majd nyitott csomagtartóval közelíthetik meg az autók, a növények átvételekor a vezető nem szállhat ki az autóból, a Városgondnokság munkatársai pakolják be majd a növényeket is a nyitott csomagtartóba.

Évről-évre egyre több fehérvári kapcsolódik be a vonzóbb városkép kialakításába ingatlanja virágosításával. Az idén kiosztásra kerülő növényekre még tavaly ősszel lehetett pályázni. Szép példák vannak lakótelepeken kialakult kertészkedő közösségekről, és gyönyörű látványt nyújtanak a pályázaton kapott, dúsan virágzó muskátlik, és petúniák az ablakok és erkélyek virágtartóiban.

Megváltozott a forgalmi rend az Iparcikk Piacon a növényosztás ideje alatt

A Virágos Székesfehérvár pályázat növényeinek és komposztkereteinek kiosztása az Iparcikk I. piac területén történik, így megváltozott a parkolóként használt területen a behajtási és a parkolási rend.

A Horog utca felőli terület a kordonig továbbra is parkolóként működik és a járművek a Horog utcai kapukon keresztül tudnak be-, illetve kihajtani. A Selyem utca 1. felőli terület viszont le lesz zárva. A 2021 május 20-ig tartó időszakban csak a növények átvételére érkezők hajthatnak majd be a Halász utcai kapun, a kihajtás pedig a Selyem utca felé történik.

Tábor a Bregyóban

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja