Arany minősítést és különdíjat is kapott Székesfehérvár az Entetnte Florale Europe versenyen

Székesfehérvár a legjobb arany minősítést és különdíjat is kapott az Entente Florale Europe 2022-es virágosítási versenyen, melynek szombaton este Balatonfüreden tartották a díjátadóját. A különdíj kifejezetten a zöld terek gondozásának elismerését, a Sóstó Természetvédelmi Terület fenntartását és a fák ápolásának és szakmai gondozásának kiemelkedő színvonalát ismeri el.

2022.09.25. 11:11 |
Arany minősítést és különdíjat is kapott Székesfehérvár az Entetnte Florale Europe versenyen

Az elismerést Lehrner Zsolt alpolgármester és Bozai István városgondnok vette át Balatonfüreden. A díjátadón ott volt Homoki László kertészmérnök, faápoló szakmérnök, Hahn-Poszmik Réka és Anik Júlia kertészmérnök, Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezető és Mátyásné Minárovics Dóra, akik mindannyian a Városgondnokság szakemberei.

Az Entente Florale Europe egy európai szintű verseny falvak, városok, városok, közösségek és köztestületek számára, amelyet az Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) nemzetközi szervezet irányít. 1975 óta létezik, és jelenleg nyolc európai ország vesz részt benne.

Szombaton Balatonfüreden a díjátadó előtt a versenyben résztvevő városok, így Székesfehérvár is bemutatkozott.

Az Entente Florale Europe zsűrije még júniusban járt Székesfehérváron. Az idei versenyben Székesfehérvár mellett Magyarországról Orfű és Veresegyháza, Írországból Keadue és Dalkey, Németországból Bollstedt, Csehországból Dobrochov, Belgiumból Diksmuide, Ausztriából pedig Bad Sauerbrunn szállt harcba a minél jobb helyezésekért.

A zsűri kérésére összegyűjtöttük a város honlapjára is az elmúlt néhány év zöld fejlesztéseit - KATTINTSON IDE!

Christy Boylan a zsűri elnöke a balatönfüredi díjátadón is kiemelte, hogy rendkívüli hatást gyakorolt rájuk a Sóstó Természetvédelmi Területen tett látogatás, és fontosnak nevezte, hogy a multifunkciós parkokban rendezett, gondozott fák vannak Székesfehérváron.

A júniusi látogatáson a zsűri kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy városszerte 122 játszótér található és, hogy a városi fákra rendkívüli figyelmet fordítanak a Városgondnokság kertészmérnökei „továbbá nagyon tetszett, hogy igen változatos és nagyszámú évelő növény is található a városban, különösen a körforgalmakban." - emelte ki a zsűri elnöke.

Elhangzott, hogy Európa szerte kibontakozóban van egy olyan törekvés, hogy egyre kevesebb egynyári növényt ültetnek a városokban, mert ezek ültetése, öntözése nagyon energia és munkaigényes. Inkább a természetközeli, évelő növények ültetését javasolják, amelyek fenntartása kevesebb költséggel és munkával jár.

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja