Városszerte elkezdték a tavasz eleji parkfenntartó munkát a kertészek

Városgondnokság parkfenntartó szakemberei az egész városban elkezdték már a bokrok-fák metszését a közterületeken. Fontos célja a tavasz eleji, vegetációs időszak előtti metszéseknek, hogy a közterületeken lévő növények egységes képet adjanak majd tavasszal és nyáron.

2024.02.06. 08:48 |
Városszerte elkezdték a tavasz eleji parkfenntartó munkát a kertészek

Jelenleg Székesfehérváron mintegy 83 ezer négyzetméteren találhatók cserjék és több mint 26 ezer négyzetméteren van sövény a városban.

A metszés szakmunka, ami megalapozza a nyári vegetációs időszakot és a további fenntartási munkákat.

Olykor drasztikusnak tűnhet ez a munka, de a növények megújulnak tőle és sok fiatal, szép hajtást növesztenek – hívta fel a figyelmet Homoki László kertészmérnök, a Városgondnokság parkfenntartási divíziójának vezetője. A cserjék fiatalító, ritkító metszésénél az elöregedett részeket levágják, amivel arra késztetik a növényt, hogy alulról több új hajtást hozzon. Sokszor meglepődnek az emberek ezen a drasztikusnak tűnő beavatkozáson, de ezzel a kertészeti fogással a cserjék élettartamát is növelik. Érdemes lesz majd május végén, június elején megnézni a visszametszett növényeket, amiken látható lesz, hogy mekkora hajtásnövekedés indult.

A parkfenntartó kertészek arra törekednek, hogy a nyesedéktől a munka végén mihamarabb megtisztítsák a területet, de van, amikor csak másnap tudják elszállítani a növényi hulladékot. A mulcsot pedig, amivel időről-időre az ágyásokat feltöltik, a fák gallyazásából visszamaradt nyesedékből készítik.

A cserjék, sövények tövét is megtisztítják, hogy szép, egységes képet mutasson a terület amikor kizöldülnek a növények.

A frissen ültetett, úgynevezett támasztókarós fáknál is van feladata a kertészeknek: ezeknél a növényeknél utómetszést végeznek, ugyanis a fa koronáját hozzá kell igazítani a még kisebb gyökérzethez, hogy az arányok megfelelőek legyenek. A forró nyarak miatt is szükség van erre, hogy a fiatal csemeték könnyebben átvészeljék majd azt az időszakot, ugyanis ha kicsi a gyökér és a nagy a korona, akkor sokkal több vizet párologtat a fa, mint amennyit fel tud venni.

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja