Városszerte elkezdődtek a tavaszi faültetések Székesfehérváron

A napokban kezdte a Városgondnokság mintegy háromszáz nagyobb fa és közel háromezer fás szárú cserje elültetését a város közterületein. Sok helyen pótolják a 2022-es aszályos nyáron elszáradt kisebb fákat is, de a városi kertészek igyekeztek minél több olyan helyszínt találni, ahol a közművektől való távolság lehetővé teszi új fák ültetését.

2024.02.20. 16:26 |
Városszerte elkezdődtek a tavaszi faültetések Székesfehérváron

Elég korán megérkeztek tavaly a téli fagyok, így ősz végén nem tudtuk teljesen befejezni a faültetéseket a városban. Most lett olyan az időjárás, hogy folytatni tudjuk a munkát és a nagy fák elültetését városszerte – mondta Anik Júlia a Városgondnokság kertészmérnöke. "Szerencsére rengeteg fát tudtunk rendelni, amik Alsótekeresről érkeztek. Igyekeztünk változatosan, az egyes helyszínekhez igazodva, várostűrő fajtákat válogatni, így többféle kőris, hárs, pusztaszil és gömbjuhar érkezett. Sok fát ültetünk most olyan helyekre is, ahol a 2022-es aszályos nyár miatt kiszáradtak fiatalabb példányok. Ezeket azért most pótoljuk, mert amikor védekezésképpen ledobták 2022. augusztusában a leveleiket a kisebb fák, nem lehetett még tudni, hogy melyik hajt ki 2023 tavaszán újra és melyik egyed száradt el sajnos."

Változatosak a fák méretei is, amiket a napokban ültetnek el a kertészek

A cserélendő fajtáknál a többi egyedhez igazodva választottak növényt a faiskolai készlethez alkalmazkodva. Az Aranybulla mellett például ültetnek olyan nagyobb fákat is, amiknek a súlya földlabdával együtt a 150-200 kg-ot is eléri.

A Palotavárosi központi parkba és a Paloltavárosi tavak mellett különösen sok fát ültetnek most tavasszal, de pótolják a fiatalabb kiszáradt egyedeket a III. Béla király téren, a Gáz utcában és a Lövölde utcában is, továbbá nagyon látványos lesz a Fő utcai kör alakú ágyások beültetése is örökzöld cserjékkel és egész nyáron virágzó dús évelőkkel.

Összesen mintegy 50-60 helyszínen ültetnek városszerte új fákat, mintegy háromszáz darabot és közel háromezer új cserje is kerül a fehérvári közterületekre az elkövetkezendő hetekben. Ezek a nagyságú fák nem olcsók, egy közepesnek mondható 16/18-as fa ára például 60-80 ezer forint között mozog és ehhez hozzájön a szakszerű, támasztókarós ültetés, amihez sok ember munkájára van szükség.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja