Üzembiztosabb lesz és felére csökken a fogyasztása az új közvilágításnak

Az MVM ESCO Urban és a RONEKO Kft. közös ajánlata nyerte a több mint 11 ezer közvilágítási lámpatest cseréjére és azok 120 hónapos üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást. A tavaly LED-esre cserélt lámpatestekre nem érkezett panasz, ugyanilyen jó fényerejű, üzembiztos fényforrások kerülnek idén az összes közvilágítási oszlopra.

2023.03.10. 08:03 |
Üzembiztosabb lesz és felére csökken a fogyasztása az új közvilágításnak

A Kassai és a Vágújhelyi utca kereszteződésében, a gyalogos átkelőhely kiépítésénél is újfajta, nagy fényerejű, szabályozható, LED-es lámpatesteket telepítettek. 

A cserélendő 11.171 lámpatest jelenlegi összteljesítménye 1116kW, ami a korszerűsítés után 629 kW-ra csökken. A fényerő nem változik, azonban az évei 5.6 millió kWh fogyasztás 2.4 millió kWh-ra csökken.

A város legnagyobb elektromos fogyasztója a közvilágítás, ami jelenleg közel 5.6 millió kWh-t fogyaszt évente. A fehérvári közvilágítás működtetése pedig közel egymilliárd forint többletköltséget jelent a Városgondnokságnak 2023-ban a korábbi évekhez képest. 2022-ben is már lépcsőzetesen, folyamatosan emelkedő költségek voltak, 2023-ban pedig sajnos már egész évben az emelt árakkal számolt a Városgondnokság.

A korszerűsítéssel 60%-os energia felhasználási megtakarítás érhető el, ami a beruházás finanszírozása mellett is, jelentős költségcsökkentést fog eredményezni. Jól jelzi a közvilágítás megemelkedett költségeit, hogy 2022. januárjában 23.5 millió forint volt ugyanaz a közvilágítás, amiért 2023. januárjában már 175 millió forintot fizetett a Városgondnokság.

Fontos eleme a fejlesztésnek a szabályozhatóság, így 23 óra és hajnali 5 óra között visszább lehet állítani automatikusan a lámpatestek fényerejét, amivel további energiamegtakarítás érhető el, továbbá a város fényszennyezése is kisebb lesz.

Az energiamegtakarításból finanszírozzák a fejlesztést

A Városgondnokság a szerződés 120 hónapos futamideje alatt a jelenlegi költségek helyett jelentősen alacsonyabb energiaköltséget és egy ún. ESCO díjat fizet majd, melyek együttes összege is jóval alatta marad a jelenlegi üzemeltetési költségnek. A fejlesztés saját erő felhasználása nélkül valósul meg, ezért egyetlen forintot sem kell fizetnie a városnak, a lámpatestek pedig a 120 hónapos szerződés lejártakor, maximum 10 millió forintért kerülnek majd városi tulajdonba.

Az energiaválság a Városgondnokságot sem kerülte el, nagyon drasztikus költséget jelent az energia robbanásszerű áremelkedése: a villanynál mintegy nyolcszoros, a távhőnél több, mint ötszörös a többletköltség. 

Év végére az összes régi lámpát lecserélik Székesfehérváron

A fehérvári közvilágítás fogyasztása az új energiatakarékos és szabályozható lámpatestekkel sokkal üzembiztosabb is lesz. A teljes város közvilágításának korszerűsítéséről még tavaly novemberben döntött a Közgyűlés, a tervezési munkát azonban már korábban, két éve elkezdődtek.

A szerződés szerint év végig elkészül a város teljes területén a 11.171 darab lámpatest cseréje, így 2024-ben a jelenleginek kevesebb, mint fele lesz majd a fehérvári közvilágítás energiafogyasztása. Ez sok százmillió forint megtakarítást is eredményez. Az elmúlt néhány évben felszerelt korszerű és szabályozható LED-es lámpatesteket nem érinti a csere.

Az üzembiztos működés miatt is fontos a lámpatestek cseréje

A LED-es világítástechnika oly gyorsan fejlődik, hogy szinte már minden más közvilágítási technológia gyártása leállt, hagyományos izzót nátriumos vagy higanygőzös lámpákat nem is nagyon lehet kapni, sőt, az alkatrészellátásuk is pár éven belül meg fog szűnni. A mostani felújítás, azon felül, hogy rengeteg pénzt fog megtakarítani a városnak, szükségszerű is, hiszen hamarosan nem lehetne majd karbantartani a helyenként 30-40 éves lámpatesteket.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja