Új tanösvény készült a Rácbányában

Tematikus tanösvény épült a Rácbányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rácbánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a tanösvény alkalmas környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is. A Rácbánya 2012 óta természeti emlék besorolású területe Székesfehérvárnak.

2024.05.31. 11:12 |
Új tanösvény készült a Rácbányában

A 4,68 hektáros, a ráchegyi Apatini utcából nyíló régi bányagödör az 1900-as évek elején nyerte el mai formáját és az öreghegyi Bánya-tó kistestvérének tekinthető.

Egy időben hulladéklerakóként szolgált, majd rekultivációját követően a természet kezdte újra birtokba venni a területet, amely 2012-ben természeti emlék besorolású védettséget kapott az itt található geológiai értékek miatt, ugyanis a Velencei-hegység legnyugatibb, látható része a Rácbányában látható, előtte pedig a Bánya-tónál.

A Városgondnokság tavaly egy madárodú telepet is létrehozott a Rác bányában és idén tavasszal denevérodúkat is tettek ki a Denevérbarát Fehérvár program keretén belül.

Érdekességek a Rác bányáról:

Az 1900-as években Fehérváron három kőbánya is működött, és a kifejtett kő bizony sok fehérvári ház és út alapjául szolgált. A Rác bányában gránitot és gránit murvát bányásztak.

A Ráchegy területének egy részét a háború előtt Szabó-bányaként tartották számon. A környékbeli idős lakosok elmondása alapján még az ötvenes években is fejtettek itt követ, murvát. A bánya sorsa itt is úgy alakult, mint az öreghegyi Bányató esetében. Elmondások szerint ebédidőt tartottak a délelőtti műszak után a munkások és mire visszamentek dolgozni, már hat méter mély víz volt a fejtésben.

Itt található a békalencsés tó, amihez egy lépcsőn lehet lejutni. A kis tóban még nagy szárazság idején is mindig találni valamennyi vizet.

A Rác bányánál nincsen parkolási lehetőség, így érdemes gyalogosan megközelíteni a területet!

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja