Természetközeli zöldterület gondozás Székesfehérváron

A Városgondnokság közel négymillió négyzetméternyi olyan területet gondoz, melyen rendszeres fűnyírást végeznek. A kaszált területek mellett azonban néhány olyan zöldterületet is sikerült kialakítani Fehérváron, ahol igen intenzív élővilág alakult ki természetesen, számos növénynek és rovarfajnak otthont adva.

2020.06.15. 18:26 |

Szerencsére közel egymillió négyzetméternyi területet sikerült természetközeli gyepgazdálkodásba vonni, ami annyit jelent, hogy ezeknek a területeknek a nagy része évente kétszer van kaszálva és szénaként hasznosulnak a növények – mondta Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője.

„Ezek a területek, természetmegőrzési zónák, nagyon fontosak. Ezt hívjuk valójában gyepnek. Székesfehérváron pedig a magyarországi őshonos növénytársulások összképét figyelhetjük meg ezeken a helyeken. Igyekszünk bővíteni a természetközeli gyepgazdálkodás módszerét és ökológiai folyosókat szeretnénk létrehozni annak érdekében, hogy az ebben élő rendkívül sokszínű élővilág gazdagítsa a környezetünket.”

Az elmúlt húsz év hozadéka az intenzív zöldterület kezelés és sajnos teljesen átalakult a társadalmi megítélése is ezeknek a természetközeli felületeknek. Sokan gazosnak titulálják meghagyott területeket, holott ez nem gaz, csupán ez az a környezet, amiben élünk. Meg kell hagyni a természetnek ezeket, mert fajok sokasága tűnhet el az élőhelyek megszűnésével együtt.

Az aszályos időjárás miatt idén ugyan kevesebb a virág, de így is csodálatos világot figyelhetünk meg, ha megállunk néhány percre ezen területek mellett.

Városrészenként vannak olyan részek melyeknek ugyan a szélét kikontúrozzuk és levágjuk, de belül a természetvédelmi szakmai szempontok miatt természetesen hagyjuk a gyepet.

Az Új Csóri úti körforgalom környékén is jól látható, ahogy megpróbáltuk a környező gyepfelületeket, főleg a mélyebben fekvő részeken fenthagyni. Még az autóból, letekert ablaknál is hallani a rovarvilág hangját és megfigyelhetjük mennyire fajgazdag egy ilyen rét. Tucatnyi növény és állatfaj talál itt otthonra és táplálkozik ezeken a növényeken, melyek jelentős része egyébként gyógynövény. Persze vannak olyan növények is, mint a bogáncsfélék vagy a lósóska, ami nem feltétlenül egy impozáns fajta, de fontos tagja ennek a flórának.

"Sokan mondják a természetközeli gyepkazdálkodásra, hogy gazos kezeletlen terület, pedig ez nem igaz mert virágzó vegetációról van szó, amiben rendkívül gazdag az élővilág."

A városi klíma szempontjából sem elhanyagolhatóak ezek a gyepek. Fajgazdagságuk mellett nagyon jól megkötik a vizet és sok oxigént termelnek. Az intenzíven kaszált területek néhány helyen az aszály miatt már május végére kisárgultak és érdemes összehasonlítani a kettő fajta gyepgazdálkodás közötti különbséget. Éppen ezért, ahol csak lehetőségünk van rá állandósítjuk a hasonló szemléletű gondozást - mondta a természetvédelmi szakmai vezető. Nagyon fontos a lakók visszajelzése is és nehéz néha elfogadtatni, hogy nagy szükség van virágzó rétekre az élővilág fennmaradása érdekében. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem lehet ezeket a részeket szembeállítani a városi intenzíven kezelt parkjaival, ahol egészen másfajta gondozást végeznek a parkfenntartó szakemberek.


További írások a témában:

Tábor a Bregyóban

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja