Szelektív hulladékgyűjtők a székesfehérvári közterületeken

A Városgondnokság idén ősztől megkezdte a szelektív hulladékgyűjtő szemetesek fokozatos bevezetését a közterületeken. Az elkülönített gyűjtés célja, hogy a székesfehérvári közterületeken is kevesebb, hasznosíthatatlan, így lerakásra kerülő települési vegyes (kommunális) hulladék keletkezzen.

2023.10.16. 12:30 |
Szelektív hulladékgyűjtők a székesfehérvári közterületeken

Októbertől első ütemben mintegy 300 köztéri szemeteskosár kerül be az elkülönítetten történő gyűjtés rendszerébe. A változás azért is kézenfekvő, mert az utcai hulladék a legtöbb esetben jelenleg is papír, vagy műanyag csomagolási hulladékból, fém italosdobozokból, PET palackokból áll.

A szelektív kukává alakított 300 gyűjtőedény helyét igyekeztek úgy kiválasztani a Városgondnokság köztisztasággal foglalkozó szakemberei, hogy elérhető közelségben legyen tőlük egy-egy hagyományos hulladékgyűjtő is.

A szelektíves szemeteseket tájékoztató táblával jelölték meg, melyen jól láthatóan jelzik, hogy milyen típusú hulladékok kerülhetnek bele, ezen kívül a beletett zsákok színe is eltér a hagyományostól, feltűnő sárga színűek.

A kijelölt szemétgyűjtőkbe kizárólag műanyag, papír, vagy fém csomagolási hulladék kerülhet, amely a járókelőknél keletkezik gyalogos-, vagy tömegközlekedés közben.

A Városgondnokság felhívja a figyelmet arra, hogy a szelektív közterületi szemetesekbe nem lehet a háztartásokban gyűjtött hulladékot elhelyezni!

Az utcán keletkező kommunális hulladékokat (ételmaradék, papírzsebkendő, cigarettacsikk, kutyasétáltatás közben keletkezett állati eredetű hulladék) továbbra is a hagyományos, nem jelölt és fekete zsákkal bélelt kukákba kell dobni!

Ahol táblával ellátott és sárga zsákkal bélelt szemetes található, abba kizárólag papír, műanyag és fém helyezhető!

A program elindulása után a tapasztalatok birtokában további helyszíneken is bővíteni szeretnék a közterületi szelektív hulladékgyűjtést, hogy környezetbarátabb és fenntarthatóbb legyen a közterületi hulladékgyűjtési rendszer Székesfehérváron.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja