Székesfehérvár ad otthont idén az országos sírásó versenynek

A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete és a Városgondnokság szeptember 7-én rendezi Székesfehérváron a IV. MTFE Országos Sírásó Versenyt, melyen az ország kegyeleti munkatársai mutatják meg szakmájukat és engednek betekintést abba, hogyan is végzik a mindennapokban ezt a rendkívüli empatikusságot igénylő feladatot. 
2019.08.26. 11:30 |
A temetőkben, temetéseken dolgozók munkája nagyon fontos és nem mindegy, hogyan végzik a szakmájukat akkor, amikor gyászolók sokasága kísér el valakit az utolsó útjára. Ez egy nagyon nehéz fizikai munka, mely mellett nagy mentális terhelésnek is ki vannak téve a kegyeleti szolgáltatók. A versenyen a fizikai munka megmutatásával tudjuk szemléltetni, hogy milyen embert próbáló ez a fajta munka – mondta Király Edit a kegyeleti központ vezetője. Nem mindegy, hogy egy olyan sorsfordító eseményen, mint egy temetés, hogyan dolgoznak a kollégák, hiszen a hozzátartozók gyászolnak és szinte a gondolatukat kell teljesíteni a lehető legnagyobb empátiával. Egy-egy ilyen versenyen pedig országos szinten össze lehet hasonlítani, hogy a kegyeleti szolgáltató kollégák milyen precizitással dolgoznak.

A kettő fős csapatoknak kettő óra áll rendelkezésére egy 80 cm széles, 2 méter hosszú és 160cm mély sírgödör kiásására és 15 perc a hantolásra. Az idő mellett nagyon fontos a precizitás és a munkabiztonság is.

A Városgondnokság kegyeleti szolgáltató dolgozói az idei versenyen nem indulhatnak, ugyanis a tavalyi országos versenyen elért első helyezésük arra adott jogot, hogy részt vegyenek a nemzetközi versenyben, illetve Fehérvár kapta meg a lehetőséget, hogy idén otthont adhat a megmérettetésnek. A Városgondnokság munkatársai a Béla úti temető hátsó részében nemrégiben megnyitott parcellában segítenek majd a verseny lebonyolításában.

A tavalyi országos sírásó versenyt Székesfehérvár Városgondnokságának két munkatársa Mizda Jenő és Herczog Tamás nyerte és ők képviselték Magyarországot a V4-ek sírásó versenyén, ahol tizennégy csapatból második helyezettek lettek.

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja