Segítség az újrakezdéshez - sikeres volt a Városgondnokság hajléktalanokat foglalkoztató programja

Még 2019 tavaszán indított programot a Városgondnokság a Kormányhivatallal közösen, melyben a Kríziskezelő közreműködésével több mint húsz hajléktalan embert kezdtek el foglalkoztatni a közterület fenntartás területén. Az egyedülálló kezdeményezés rendkívül sikeresnek mondható, ugyanis 2021. január elsejétől közülük tíz embernek határozatlan idejű munkaviszonya lesz a Városgondnokságon.

2020.12.29. 08:42 |

Nagyon nehéz visszavezetni a munka világába a hajlék nélkül maradt embereket. Ebben többféle program áll rendelkezésükre, melynek sorát a Városgondnokság és a Kormányhivatal egy sikeresnek mondható, nemrég zárult projekttel gyarapította.

A foglalkoztatás mellett a program része volt egy parkfenntartó-gondozó képzés is, melynek keretében kertfenntartást, növényismeretet és pénzügyi ismereteket is tanultak a résztvevők. Az ingyenes oktatás végén pedig szakmunkás bizonyítványt szerezhettek. Több mint húsz ember vehetett részt kompetencia tréningen, ahol felkészítették őket a munka világára és két éve áprilisban kezdték el a munkát teljes munkaidős munkavállalóként a Városgondnokság parkfenntartó csoportjaiban. Közülük tízen fejezték be a programot, akik most határozatlan idejű munkaszerződést kapnak a Városgondnokságon.

Parkgondozók dolgoznak a III. Béla király tér felújításán 2019 tavaszán.

A programban résztvevő emberek mentora Lászlóné Böröndi Mónika elmondta, rendkívül sikeresnek mondható a kezdeményezés, hiszen a kezdetekkor azzal számoltak, hogy 3-4 ember fejezi majd be a majd két évig tartó programot. Ennek ellenére tízen sikeresen visszailleszkedtek a munka világába, akik kivétel nélkül munkaszerződést kaptak 2021 január elsejétől a Városgondnokságon. Mint mondta nagyon fontos része volt a mentori segítség is, hiszen sokat számított az, hogy volt mindig mellettük valaki, aki segített átlendülni a nehézségeken.

Korábban nagyon sikeres volt a Városgondnokságon a közfoglalkoztatás is, melynek keretében mintegy hatszáz munkavállaló fordult meg az önkormányzati szolgáltatónál és nagyon sokan tértek ezáltal is vissza a munkaerőpiacra. A mostani program egyik kiemelten fontos része volt, hogy motiválttá tegyék a dolgozni akaró hajléktalanokat, akiknek pszichológus és munkavállalási tanácsadó is segített.

Tábor a Bregyóban

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja