Pompáznak az egynyári virágok városszerte

Idén is jóval több mint százezer tő egynyári növényt ültetettünk a fehérvári parkokba, ahol összesen 62 virágágy található. Minden évben egy kicsit mások az ágyásokat és igyekszünk úgy megtervezni a beültetést, hogy újdonságok is legyenek – mondja a város főkertésze.
2019.07.01. 12:25 |

A fajtaválasztásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy várostűrő legyen a növény. A legszívesebben alkalmazott fajták a különböző színű tollas kakastaréjok, a mályvarózsák, a kerti bazsalikom, a kúpvirág és a bársonyvirágok.

Spanyárné Halász Szilvia főkertész elmondta, hogy a magyar nemesítésű egynyári virágoknak kiváló a szárazságtűrése, a hő tűrése, a sugárzással szembeni ellenálló képessége. A kiültetett növényekre jellemző az erőteljes bokrosodó képesség és tartósan, hosszan virágoznak.

Fehérvár számos virágágyásában ültették a magyar nemesítő Dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáit. A 2010-ben elhunyt Dr. Kováts Zoltán, az MTA doktora és egyetemi tanár az egynyári virágok nemzetközileg elismert nemesítője és kutatója volt. Munkásságának köszönhetően 25-30 virágfaj nemesítése által, száznál is több fajta kapott itthon állami elismerést, a "Hungária" és a "Balaton" mályva sorozatai pedig külföldön is tetszést arattak.

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja