Öntözőzsákok segítik az ősszel ültetett fák folyamatos vízellátását

Idén először alkalmaz öntözőzsákot az újonnan telepített fák locsolásához a Városgondnokság. A Schwabisch Gmünd utcában ősszel telepített fasor fáihoz hétfőn reggel tették ki a zsákokat, mely egyenletes és folyamatos vízutánpótlást biztosít a fiatal fák gyökereinek.
2020.05.04. 10:01 |

Ez egy új módszer a faápolásban – mondta Homoki László a Városgondnokság parkfenntartási vezetője. A fára cipzározható zsákot vízzel töltik meg a Városgondnokság munkatársai, ami 5-9 óra alatt egyenletesen üríti ki magából a mintegy hatvan liter vizet. Ennek előnye, hogy közvetlenül a gyökérzethez csöpög a víz szépen lassan. „Természetesen elkezdtük a növények locsolását a hagyományos módszerrel is a városban és a fák körül kialakított tányérokat töltjük fel vízzel, az öntözőzsákok használatát pedig a Schwabisch Gmünd utcában tavaly ősszel telepített fasornál próbáljuk ki. Bízunk abban, hogy beválik ez a módszer és senki nem fogja megrongálni, vagy elvinni az öntözőzsákokat.”

A közterületen ültetett fafajták kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy várostűrők legyenek, de a fiatal egyedek gondozása sok munkát igényel minden esetben. Az öntözőzsák használatát azért kezdte a Városgondnokság, mert folyamatos vízellátást biztosít az újonnan telepített fáknak és a talajt mélyen telíti vízzel, így a gyökérzetet is a mélyebb rétegekben tartja. Feltöltésre pedig 5-7 naponta, vagy szükség a talaj-, időjárás és fajta függvényében.

Pályázzon növényekre!

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja