Nyolc intézményben végzett nyáron felújítási munkákat a Városgondnokság

A Városgondnokságon a nyár minden évben az oktatási és nevelési intézmények felújítását is jelenti, hiszen a nagyobb munkálatokat akkor lehet biztonságosan elvégezni, amikor nincsenek ott gyerekek. A Városgondnokság idén nyáron összesen nyolc óvodában és bölcsődében végzett felújítási munkákat Székesfehérváron – mondta Hollósi Tamás beruházási és karbantartási igazgató.
2018.08.27. 11:50 |
A Városgondnokságon a nyár minden évben az oktatási és nevelési intézmények felújítását is jelenti, hiszen a nagyobb munkálatokat akkor lehet biztonságosan elvégezni, amikor nincsenek ott gyerekek. A Városgondnokság idén nyáron összesen nyolc óvodában és bölcsődében végzett felújítási munkákat Székesfehérváron – mondta Hollósi Tamás beruházási és karbantartási igazgató.
Az Ybl Miklós Intézményfelújítási, valamint a KÉPES Program idén is több intézményben adott felújítási munkát a Városgondnokságnak. Az előbbi program keretében öt óvodában, illetve bölcsődében főként épületgépészet munkák voltak, úgy mint az elektromos hálózat és a fűtésrendszer korszerűsítése, illetve kisebb átalakításokat is végeztünk. Az Árpád Úti és a Ligetsori Óvodában az elektromos hálózat újult meg, a Vízivárosi Óvodában, valamint a Püspökkertvárosi Óvodában pedig a fűtés korszerűsítését, és az ezzel járó munkákat végeztük el. A Szeder Utcai Bölcsődében pedig három, az udvarról is megközelíthető vizesblokkot újított fel a Városgondnokság. A KÉPES Program keretében a Brunswick Óvoda, a Felsővárosi Óvoda és a Tolnai Úti Óvoda udvara újult meg, illetve Brunswickban és a Felsővárosiban új játszóeszközöket is elhelyeztünk.
 
Ezek a felújítások szinte egy időben történnek, vagyis meglehetősen koncentrált a munka, ami sok embert, időt, illetve gondos tervezést igényel…
 
Igen, ugyanis idény nyár elején még a strandfelújítás is zajlott, így a főleg fűtéskorszerűsítéseknél alvállalkozókat is be kellett vonni a munkákba. A legtöbb épület sok évtizede áll már, a Püspökkertvárosi óvodában például még a régi öntöttvas radiátorok voltak, ami mellett viccesen szólva kétszer melegedett az ember: egyszer amikor odavitte, meg egyszer télen. De a viccet félretéve, ezek meglehetősen rossz hatásfokú fűtőegységek voltak, aminek a cseréje már nem várathatott, de ilyenkor nemcsak a radiátorokat kell cserélni, hanem a teljes csőrendszert is.
Az elektromos hálózatok esetében a csere általában az álmennyezet bontásával kezdődik, majd a régi vezetékeket áramtalanítjuk, levágjuk, és csak ezt követően húzhatjuk újra az egész rendszert. Idén feszített volt a határidő, hiszen augusztus 24-ére be kellett fejezni a munkákat, de egyedül a Szeder úti bölcsődében maradt szaniterezés és néhány négyzetméternyi falfelület festése a hét elejére.
Szinte mindenhol hallani: nagy a szakemberhiány. A Városgondnokságnál mi a helyzet ezen a téren?
 
A Beruházási és Karbantartási Igazgatóságon 140-en dolgozunk, amiből 130 a fizikai létszám, ők jobbára kőművesek, villanyszerelők, fűtésszerelők, burkolók, festők, gipszkartonosok. Az igazgatóság két csoportja, vagyis a Városkarbantartási Csoport, akik a játszóeszközökkel és közterületi utcabútorokkal foglalkoznak, illetve a Kivitelező Csoport, akik a felújításokat fejlesztéseket végzi remekül össze tud dolgozni, amennyiben arra van szükség. Ha bármilyen probléma adódik, akkor az egyik egység be tud segíteni a másiknak, bár szerencsére ez nem jellemző.
 
Abban, hogy nem kell jelentősebb létszámhiánnyal megküzdeni, benne van az is, hogy a Városgondnokság egy biztos gazdasági háttérrel rendelkező városi cég, másrészt ahogy a munka sem idényjellegű, úgy a fizetés is mindig minden hónapban számítható?
 
Igen, stabil, biztos gazdasági háttérrel rendelkezünk, ami tényleg vonzó. Ráadásul igyekszünk egy kicsit elébe menni a szakemberhiánynak, hiszen a duális képzésben is részt veszünk. Ennek keretében pedig 14-16, Székesfehérváron szakmát tanuló középiskolás diák kapcsolódik be Városgondnokság munkájába. Már van olyan kollégánk, aki így végzett és korábbi diákunk volt.
Igyekszünk a munkatársakat különböző jóléti juttatásokkal is megbecsülni, hiszen biztosítjuk a jó minőségű munka- és védőruhát, -felszerelést, szerszámokat, illetve természetesen cafetériát is kapnak, de például a strandra ingyen mehetnek a városgondnoksági dolgozók. Biztosítjuk a rugalmasabb munkaidőt, ami azt jelenti, hogy négy hónapra lebontva kell kijönnie a kötelezően előírt munkaidőnek, és azon vagyunk, hogy a munkatársak túlóra nélkül tudják elvégezni a feladataikat.

Napraforgó napközis tábor

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja