Növénytelepítés volt a Fő utcai kerek virágágyásokban is

Örökzöldeket és évelő növényeket is ültet a Városgondnokság a Fő utcai kör alakú ágyásokba. Az egész nyáron virágzó, dús évelőkkel és a lomblevelű örökzöldekkel intenzívebb zöld szigetek lesznek a Belvárosban. Olyan növényeket válogattak ki a kertészek, amik várhatóan jól bírják a városi környezetet is.

2024.02.21. 12:40 |
Növénytelepítés volt a Fő utcai kerek virágágyásokban is

A mostani ültetésre azért van szükség, mert a jelenlegi növények egy része nem igazán érzi jól magát a helyén, nem növekednek és több növényfajta is kiöregedett, felkopaszodott. A tervezésnél szempont volt, hogy egész évben, így télen is legyen díszértéke az ágyásoknak, ezért elsősorban lomblevelű örökzöldeket válogattak össze a kertészek. A tavaszi-nyári időszakra pedig hosszabban virágzó, évelő dísznövényeket ültetnek az örökzöldek mellé.

Összesen 19 kör alakú, 1,5-2 négyzetméteres ágyás van a Fő utcán és vegyesen lesznek a beültetések. „Úgy próbáltam játszani a növényekkel, hogy az intenzívebb megjelenésű évelőkkel színt vigyünk a belvárosi utcaképbe, a virágoszlopokon, illetve a nyáron szépen virágzó leandereken kívül.” - mondta Homoki László kertészmérnök a Városgondnokság kertészeti divíziójának vezetője. Természetesen a virágágyásokban jelenleg is meglévő ép és egészséges növények megmaradnak és melléjük ültetünk még évelőket. Cél az is, hogy a földből ne látszódjon ki semmi, ültessük be az egész ágyást, amit fenyőkéreggel töltünk fel. Ez majd csak addig látszik, amíg a növények össze nem nőnek.

A meglévő egészséges fás szárúak mellé törpe hamisciprus, vörös korallberkenye kerül, körülöttük pedig változatosan lesz sásliliom, gólyaorr, japánfű, bíbor kasvirág, lonc, díszgyertya, meténg, dísz gránátalma, őszirózsa, verbéna és kokárdavirág.

Idén nyáron már minden valószínűség szerint nagyon szépen fognak virágozni, de a legszebbek a következő évi vegetációs időszakban lesznek majd.

Homoki László elárulta, hogy a Fő utcai virágágyakba néhány helyen próbaképpen tulipánhagymákat ültettek ősszel és hamarosan kiderül, hogyan „viselkednek” a Belvárosban. Ha beválik, akkor csodás kiegészítője lehet az évelők indulása előtt tavasszal, az örökzöldekkel együtt az ágyásoknak. Ha működik, akkor több ágyásba is sűrűn ültetnek majd tulipánhagymákat ősszel.

Bírják majd a városi klímát a növények egy ekkora burkolt felület közepén az ágyásokban?

Bízom abban, hogy ezek a fajta évelők és örökzöldek bírni fogják, de hozzá kell tenni, hogy többször cseréltünk már növényt ezekben az ágyásokban. Vegetatív időszakban természetesen ezeket az ágyásokat is öntözzük, de nagyon megköszönjük, a növények pedig sokszorosan meghálálják azt, ha a Fő utcai vendéglátósok, boltosok, lakók nyáron öntenek majd egy-egy vödör vizet az előttük található ágyásra.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja