Négy helyszínen is balesetveszélyessé vált fákat kell eltávolítani

Az elmúlt napokban négy helyen is a fák kivágása mellett kellett dönteniük szakembereinknek.

2024.02.26. 10:32 |
Négy helyszínen is balesetveszélyessé vált fákat kell eltávolítani

Lakossági bejelentést követően a Millenniumi út nyárfasorát vizsgáltuk meg, ahol hamar egyértelművé vált, hogy négy egyed állapota balesetveszélyes. Amint a képeken is látható, van köztük, amelyik kiszáradt, illetve gyökérnyaki korhadás is észelelhető egyes fákon. Utóbbi helyzet azért is különösen veszélyes, mert a járda és az úttest is közel van a fasorhoz, az elszáradt részek szél esetén rendszeresen potyognak, de a gyökérnyaki korhadás miatt ki is dőlhetnek az érintett példányok. Sajnos ebben az esetben nem maradt más választásunk, minthogy kivágjuk a beteg a nyárfákát.


Pénteken a Városgondnokság kollégái falhoz érő ágakat vágtak le az Ősz utca 7. számnál, ahol a lakók hívták fel a figyelmüket egy kettényílt törzsű szederfára, ami veszélyes a gyalogosokra. Ezt a fát is el kell távolítanuk, hiszen ugyancsak balesetveszélyes, mert szélben vagy levélbontás után a saját súlyától kettétörhet.


A Budai úton a Széchenyi iskola bejárata mellett ki kell vágnunk a kiszáradt gesztenyefát, amiről már törött le nagyobb ág, de bármikor kidőlhet, balesetet okozhat a járdán és kerékpárúton haladókban. A Köfém Lakótelepről szintén lakossági bejelentés érkezett: itt egy olyan fűzfát kell eltávolítanunk, aminek kidőlését már csak a mellette lévő fa akadályozza meg.A napokban már elkezdte a Városgondnokság mintegy háromszáz nagyobb fa és közel háromezer fás szárú cserje elültetését a város közterületein. Többek között sok helyen pótoljuk a 2022-es aszályos nyáron elszáradt kisebb fákat is, de a városi kertészek igyekeztek minél több olyan helyszínt találni, ahol a közművektől való távolság lehetővé teszi új fák ültetését.

Amennyiben a közműhálózat engedi, úgy ebben a négy esetben is helybenpótlást végzünk, amennyiben azonban nem lehetséges a helybenpótlás, úgy város más területére ültetünk a kivágottak helyett új fát.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja