Munka a színfalak mögött a Királyi Napokon

Mintegy 160 ember dolgozik a Városgondnokságon azon, hogy jól érezzük magunkat a Székesfehérvári Királyi Napokon. A közterületi takarítás, a rendezvények műszaki kiszolgálása, a parkfenntartás mellett a karbantartók és biztonságtechnikai szakemberek, továbbá biztonsági őrök, mobil toalett üzemeltetők, hang és fénytechnikusok illetve egészségügyi szakemberek is dolgoznak a rendezvényen.
2018.08.14. 11:21 |
Mintegy 160 ember dolgozik a Városgondnokságon azon, hogy jól érezzük magunkat a Székesfehérvári Királyi Napokon. A közterületi takarítás, a rendezvények műszaki kiszolgálása, a parkfenntartás mellett a karbantartók és biztonságtechnikai szakemberek, továbbá biztonsági őrök, mobil toalett üzemeltetők, hang és fénytechnikusok illetve egészségügyi szakemberek is dolgoznak a rendezvényen. A Királyi Napok kapcsán Bozai István városgondnokkal a rendezvényekről, a Városgondnokság ezeken ellátott, széles körű feladatairól beszélgettünk.
 
A városgondnokság nemcsak városüzemeltetéssel, hanem rendezvények idején a rendezvény kiszolgálásával is foglalkozik, ami nagyon sokrétű feladat. Mely csoportok vesznek részt a Királyi Napok megrendezésében?
 
Egy ekkora volumenű rendezvény sikeréhez gyakorlatilag a Városgondnokság minden területe hozzátesz valamit. A parkfenntartás például az előkészítéssel járul hozzá, hiszen a munkákat úgy ütemezzünk, hogy az érintett közterületeken a rendezvény kezdetére készüljenek el a zöldterületek, mint például a Zichy-ligetben. A köztisztasági csoport is nagyon komoly létszámban vesz részt, hiszen több ezer ember megfordul ilyenkor a rendezvényhelyszíneken, így a napi takarítás komoly terhet ró rájuk. Ebben az időszakban éjfélig dolgoznak a kollégák, és reggel korán már egy másik csoport kezdi a műszakot. A karbantartás is elsősorban az előkészítésben van jelen, például a faházak kihelyezésében, és persze bármi adódik, nekik ott kell lenniük a helyszínen. A rendezvénytechnikai csoportunknak pedig a Királyi Napok bő másfél hete folyamatos munkát jelent. Ők tizennyolcan vannak, rendezvénytechnikusok, színpadtechnikusok, villanyszerelők. Több mint háromszáz rendezvény van Székesfehérváron egy évben, vagyis kis híján minden napra jut valami, így nekik gyakorlatilag állandó a készültségük.
A városgodnoknak gondolom repesett a szíve, amikor a Sárospataki polgármester megjegyezte a Királyi Napok megnyitóján, hogy milyen tiszta Székesfehérvár?
 
Nagyon, ezek a pillanatok, nagyon sokat jelentenek és továbbítottam is a kollégáim felé ezt a dícséretet. De azt már az évek során észrevettem, hogy aki messziről érkezik az mindig sokkal tisztábbnak szebbnek látja városunkat, mint az itt élők. A lakók egy része sokszor csak azt látja meg, ha egy csokipapír a földön hever, azt viszont, hogy ezt a papírt viszonylag gyorsan össze is szedjük már nem.
 
A városgondnoksági munkatársak szabadsága is igazodik az olyan nagyrendezvények idejéhez, mint a Királyi Napok?
 
Abszolút, akik a rendezvényekben intenzíven vesznek részt, azoknak a kora tavasz és az ősz a kicsit lazább, akkor tudunk nekik pihenőidőt jobban kiadni. A nyári időszak pedig nagyon felfokozott a Városgondnokság munkatársai számára. Olyan nekünk ez az időszak, mint a családban a gyermek születésnapja: szeretnénk méltón ünnepelni, és mire jönnek a vendégek, igyekszünk még jobban kicsinosítani az otthonunkat. Ez a város életére lefordítva úgy néz ki, hogy például mindig van takarítóügyelet a Belvárosban, de amikor ünnepség van, akkor még intenzívebben jelen vagyunk, még inkább odafigyelnünk a tisztaságra, hiszen nagyon lehangoló tud lenni, amikor egy rendezvényhelyszínen folyik ki a kukából a szemét. Ez nem egyszerű feladat, hiszen sokszor még sétálni is nehéz a Belvárosban, olyan sokan kíváncsiak az eseményekre, dolgozni pedig még körülményesebb.
A munka egyik kevésbé látható nehézségét a helyismeret jelenti, hiszen például a villanyszerelőknek pontosan tudnia kell, hol megy az adott kábel vagy hol lehet elvezetni, a közterületi takarítóknak pedig, hogy melyik szemetesek a legforgalmasabbak, ahova még többször kell kimenni. Vagyis bárki bekerül egy ilyen csapatba a helyi sajátosságokat is meg kell tanulnia, ami idő...
 
Igen, pont az áramellátás az egyik ilyen neuralgikus pont, nem mindegy, hogy melyik pontja milyen kapacitású, mikor és hol kell aggregátorral rásegíteni. Mint például a Vidi-Malmő mérkőzés idején a kivetítő és a vendéglátóegységhez pont kellett telepítenünk egy nagy áramfejlesztőt is a Zichy-ligetbe.
 
Városgondnoksági munkatársak a Királyi Napokon
 
Rendezvényszervezési csoport: 4 fő
Rendezvény műszaki csoport: 18 fő
Közterületi takarítás csoport: 26 fő
Munka- tűzvédelem és biztonságtechnika: 2 fő
Városkarbantartás: 7 fő
Parkfenntartási egység: 17 fő
Alvállalkozók:
Led fal telepítése és üzemeltetése: 16 fő
Rendezvénybiztosítás: állandó 11 fő
mobil WC-k szállítása és takarítása: 5 fő
színpad, hangosítás és fénytechnika: 25 fő
Zichy ligetnél 620 férőhelyes lelátó építése bontása: 14 fő
Országos Mentőszolgálat: 15 fő

Napraforgó napközis tábor

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja