Magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen

A csapadékos időjárás nagyon kedvező környezetet biztosít a szúnyogok szaporodásához. Csak júniusban több mint száz milliméter eső esett Székesfehérváron. Ahhoz, hogy minél kevesebb csípőszúnyog legyen a városban, leginkább saját magunk, főként a kertvárosokban élők tehetnek a legtöbbet. A legfontosabb, hogy ne legyen pangó víz az udvaron és az esővíz gyűjtőket takarjuk le!

2024.07.04. 10:35 |
Magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen

Fehérváron tavasszal kezdték és folyamatosan zajlik egész nyáron a biológiai szúnyogirtás a város területén. A biológiai gyérítés sikeréhez azonban a fehérváriak együttműködése nélkülözhetetlen, csak közös erővel előzhetjük meg azt, hogy ellepjenek bennünket a szúnyogok!

Székesfehérvári csapadék adatok

A biológiai szúnyoggyérítés kevésbé látványos ugyan, mint a kifejlett szúnyogok kémiai gyérítése, de megfelelő körülmények között jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A biológiai szúnyogirtásról ezen a Facebook oldalon is sok információt talál!

A madarak itatójában érdemes gyakran cserélni a vizet, hogy a szúnyoglárváknak ne legyen idejük kitenyészni a vízben. A szúnyogok 5-6 hétig élnek és ezalatt többször is rakhatnak petéket.

A legfontosabb, hogy ne hagyjunk pangó vizet az udvarunkban és lehetőség szerint a házunk környékén sem, illetve beszéljünk a szomszédokkal, fogjunk össze hogy ők se hagyjanak pangó vizeket az udvaron. Érdemes az esővízgyűjtő hordókat is lefedni, hogy ne tudjanak belepetézni a szúnyogok. A szúnyogoknak rendkívül jó a szaglásuk és ahogyan bennünket embereket, úgy a pangó vizeket is gyorsan megtalálják.

Az elmúlt napokban is sok eső esett és érdemes most kiöntögetni a tálkákból a vizet, hogy minél kevesebb lárva kelhessen ki. 

A már feltérképezett fehérvári tenyészhelyeken biológiai szúnyoggyérítést végeznek évente többször Székesfehérváron a város megbízásából.

Az elkövetkezendő hetekben is arra kell készülni, hogy lesznek szúnyogok. Ha szeretnénk, hogy kevesebb legyen, mindenképpen szükséges a kertes házakban lakók tudatossága is! Nagyon sokat tehetünk magunk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen és néhány éven belül jó eredményeket lehet elérni az ökológiai háttér megóvásával együtt.

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja