KÖZTISZTASÁG

A város területén Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. közterületi takarítói végzik az alábbi köztisztasági feladatokat, az 5/2014 számú önkormányzati rendeletnek megfelelően:

- Kézi szemétszedés lakótelepeken, parkokban
- Parkolók, útpadkák, játszóterek kézi szerszámokkal, illetve géppel történő takarítása
- Gyalogos sétányokon, padok környékén elszórt cigarettacsikkek begyűjtése
- Szezonális jelleggel őszi és téli munkákban való részvétel

Ezeket a feladatokat négy, változó létszámú kisebb csoportunk végzi, hétről-hétre, ütemterv alapján, ugyanazokra a területekre rendszeresen visszatérve. Ezek a csoportjaink közfoglalkoztatásban résztvevő dolgozókból állnak, egy-egy, saját foglalkoztatású művezetővel az élükön.

A történelmi belváros és a felújított Fő utca rendszeres, teljes körű takarítása

A történelmi belváros kiemelten kezelt terület, ami azt jelenti, hogy a hét összes napján, naponta 10 órában dolgozunk azon, hogy megőrizzük e területek tisztaságát. Ennek keretében kollégáink naponta több alkalommal ürítik le a kézi hulladékgyűjtőket, folyamatosan seprik az utcát, a járdákat, az emlékművek környékét, illetve a díszburkolatot, immár manuális seprőgép segítségével is. Időszakosan elvégezzük a gránitkövek tisztítását, magasnyomású mosó használatával. Nincs könnyű dolgunk, hiszen a díszburkolat felülete és a fugázás igen kényes, valamint oda kell figyelnünk a környezetünk megóvására is, így például a legtöbb hatékony tisztítószer használatát kerülnünk kell.

További feladataink:

  • Székesfehérvár területére kihelyezett kézi hulladékgyűjtők ürítése
  • Kutyaürülék gyűjtők ürítése
  • Buszvárók peronjainak takarítása, felépítmények tisztítása
  • Köztemetők hulladékgyűjtőinek ürítése
  • Illegálisan elhelyezett hulladékok begyűjtése

A fenti feladatokat 4 db gépjárművel, járművenként 2-3 kollégánk végzi. Ezek a járatok a város négy körzetében reggel 7 és délután 3 óra között állomásról-állomásra járva haladnak, olyan járatterv alapján, amely az adott körzetben minden pontot érint, ahol feladatunk van. Rend szerint két munkanap alatt érnek el az egyes ponttól a végpontig, majd kezdik elölről a munkát.

Ennél a feladatnál az egyik legvitatottabb dolog a kihelyezett kutyaürülék gyűjtő zacskók kérdése. Ebben az évben havonta 30.000 db ilyen zacskót teszünk a város mintegy 200 gyűjtőedényébe, azaz egész évben 360.000 darabot. Az általános tapasztalat a kutyatulajdonosok részéről az, hogy soha nincs zacskó az adagolókban, mi pedig tudjuk, hogy azok a kihelyezés után néhány perccel már valóban elfogynak, és sokszor nem is a rendeltetésének megfelelő helyre kerülnek.

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja