Kezdődik a Vörösmarty tér felújítása – zöldebb lesz a park

Megújul a Vörösmarty térnél a belső útszakasz és a házak előtti járda. Tíz nagy lombkoronájú fát telepítenek a parkba, és több száz négyzetméteren évelő ágyásokat alakítanak ki. A Piac tér – Budai út csomópontjában a gyalogos-átkelőhely körüli, jelenleg térköves járdaszigetekből évelő virágoskert lesz. A tér felújítását a héten kezdi a Városgondnokság.

2022.04.05. 10:05 |
Kezdődik a Vörösmarty tér felújítása – zöldebb lesz a park

A Vörösmarty téren a park felújítása során a belső korhadástól rossz állapotban lévő fák helyett – – mivel a tér nagysága lehetővé teszi – 10 nagyméretű, nagy lomkoronájú, várostűrő díszfát ültetnek. A Vörösmarty-szobor előtt lévő egynyári virágágyás megszűnik, helyette a park négy helyszínén összesen 61 négyzetméteren vegyes virágzású évelő ágyást alakítanak ki. Az évelőket oly módon válogatták, hogy vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta növény az ágyásban. A tereprendezést követően a park egész területét újrafüvesítik, és automata öntözőrendszert építenek ki.

A Palotai út – Budai út csomópontjában a gyalogos-átkelőhely körüli három, jelenleg térköves járdaszigetbe kavicskertes évelőágyás kerül, összesen kétszáz négyezméternyi felületen, így jóval zöldebbé válik majd a kereszteződés is. A park és a bEAT étterem közötti osztósáv közepére pedig egy díszfű sort telepítenek, mely vegetációs időszakban dúsan növekszik, és jól bírja az út melletti nyári hőséget is.

A Vörösmarty tér belső oldalán, az egyirányú út mindkét oldalán elbontják a kiemelt szegélyt, így sokkal szebben lehet majd kialakítani az egységesen 6,25 méter szélességű utat, melyből 4 méteres közlekedő sáv, illetve egy 2,25 méter széles parkolósáv kerül kijelölésre. A tér épületei előtt a 3 méter széles járda és az útburkolat is – a szükséges helyeken elvégzett pályaszerkezeti javítások után – egységes aszfalt kopóréteget kap majd. A felújítandó szakaszon a közmű fedlapok szintre emelése és szükség szerinti cseréje is elkészül.

A Vörösmarty téren, a középszigetben a különböző burkolatú (vörös murva, térkő, aszfalt) gyalogos közlekedőfelületek helyett egységes, kettő méter széles, térkő burkolatú sétány lesz padokkal. A szobrok köré pedig, kiemelve azokat más színű burkolat készül, illetve a felszínbe süllyesztett lámpatestek biztosítják majd a jobb megvilágításukat. A tér felújítása után a gyalogosok számára mindenhol biztosított lesz az akadálymentes közlekedés.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja