Kezdődik a Rózsa liget teljes felújítása - közel hatezer új rózsa kerül a parkba

Napokon belül elkezdődik a Rózsa liget rekonstrukciója, Székesfehérvár egyik legnépszerűbb pihenőparkja teljesen megújul a követező hónapokban. A terület struktúrája megmarad, kicserélik az elöregedett rózsákat, helyettük 5.770 új, ellenálló tövet ültetnek, de lesznek levendulák és fák is. Emellett megújítják a sétányokat, a padokat, a pergolákat is.

2023.08.10. 10:05 |
Kezdődik a Rózsa liget teljes felújítása - közel hatezer új rózsa kerül a parkba

Székesfehérvár egyik kiemelt területe a Rózsa liget, melyet rengetegen használnak pihenésre, sportolásra, és az átmenő gyalogos forgalom is nagy a területen. 

A parkban a már meglévő, idősebb mocsári ciprus állományt 12 db új példány ültetésével bővítik

A park visszakapja régi, szép fényét, aminek nagyon fognak örülni a fehérváriak és az ide vagy a közeli Csónakázó-tóhoz és a Koronás Parkba érkező vendégek. A Rózsa liget nem csak a környék lakóinak, de az egész városnak is ékköve lesz. A felújítás teljes egészében önkormányzati beruházás, a terveket a Városgondnokság munkatársai készítették és kivitelezik.

Szinte teljes egészében megmarad a liget mostani struktúrája, és egy sokkal kényelmesebb, áttekinthetőbb, korszerűbb, könnyebben fenntartható területet alakítanak ki. A virágágyások a helyükön maradnak, azonban az összes rózsát kicserélik, és 5.770 darab új, ellenálló rózsatövet ültetnek 1.400 négyzetméteren.

A park rózsatöveinek többsége már nagyon elöregedett.

A sokat használt sétányokat térkövezik, a kevésbé használt, murvás sétányokat azonban befüvesítik összesen mintegy 2.000 négyzetméteren. Megszüntetik a lépcsőket, helyettük rámpákat építenek az akadálymentesítés érdekében. 96 levendulát ültetnek, ami kedvező a rózsáknak, mivel elriasztja a kártevőket. Emellett lesz 12 új fa – mocsári ciprus – és megújítják az utcabútorokat is. A kút körüli és a park közepén található pergolákat teljes egészében acélszerkezetűre cserélik és rózsával futtatják be.

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja