Kegyeleti napok - idén is számos intézkedéssel segít a Városgondnokság

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából sokan keresik fel a szeretteik sírját. Székesfehérvár Városgondnoksága az idei évben is számos intézkedésekkel segíti a temetőlátogatók békés, nyugodt, kegyeletteljes megemlékezését az önkormányzati temetőkertekben.

2022.10.18. 11:38 |
Kegyeleti napok - idén is számos intézkedéssel segít a Városgondnokság

A Városgondnokság ebben az évben is különösen figyel a temetők védelmére, a virág- és egyéb lopások megelőzésére. A polgárőrség és a rendőrség is fokozott jelenléttel vigyáz ilyenkor a temetők nyugalmára. Felhívjuk figyelmüket, hogy a sírokon történt esetleges rongálás és a síremlékekről történt lopás a rendőrség hatáskörébe tartozó feladat. Kérünk mindenkit, aki rongálást, vagy lopást tapasztalt, minden esetben jelentse be a rendőrségen értékhatártól függetlenül!

A sírhelyek rendbe tételéhez kőzúzalékot biztosítunk mind a kilenc önkormányzati temetőkertben.

A város ökumenikus megemlékezése ”Vigasztaló Szó a gyászban és emlékezésben” címmel 2022. november 1-jén 16 órától lesz a Béla úti köztemető díszített ravatalozó udvarában. Fehérvár részt vesz továbbá a II. Országos Mindenszentek Napi Mécsesgyújtáson, melyet a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervez több városi temető csatlakozásával. 2022. november 1-jén 16.00-tól a Béla úti temetőben a látogatók bevonásával, közös mécsesgyújtással teremtenek lehetőséget az együttes emlékezésre.

A Béla úti köztemetőt érintő közlekedés:

Október 29-én szombaton, október 30-án vasárnap és október 31-én hétfőn egész nap, a temető nyitvatartási ideje alatt a temetőlátogatók, főként a mozgásukban korlátozott látogatók behajthatnak gépjárműveikkel.

A szokásosnál jóval erősebb gyalogos forgalom miatt november 1-jén kedden kizárólag reggel 7:00 és délelőtt 11:00 óra között hajthatnak be gépjárműveikkel a mozgásukban korlátozottak, valamint azok, akik idős, beteg hozzátartozóikat szállítják. Ezen időpont után már nem lehet gépjárművel behajtani a temetőbe.

A Béla úti köztemető területén ingyenesen használható az elektromos hajtású kisbusz

2022. október 30-án, 31-én és november 1-jén 9:00 órától 18.00 óráig folyamatosan közlekedik, igazodva mind a három napon a Volánbusz 26-os és 31-es járataihoz, segítve ezzel a temetőkert látogatóit a sírhelyek felkeresésében.

A Városgondnokság arra kéri a temetőkbe látogatókat, hogy aki megteheti, gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközzel érkezzen. A hatóság felhívja a személygépkocsival közlekedők figyelmét, hogy a parkolókban hagyott gépkocsikban ne hagyjanak értéktárgyakat.

Az Önkormányzat tulajdonában álló, és a Városgondnokság kezelésében lévő temetőkertek nyitvatartása

- október 28-ig 7:00 és 19:00 óra között,
- október 29-én szombaton 7:00 és 20:00 óra között,
- október 30-án vasárnap 7:00 és 20:00 óra között,
- október 31-én hétfő 7:00 és 20:00 óra között,
- november 1-én kedden 7:00 és 20:00 óra között
- november 2-án szerdán 7:00 és 19:00 óra között
- november 3-tól – február 28-ig 7:00 és 17:00 között

(Az érintett temetők: Béla úti-, Csutora-, Hosszú-, Szedreskerti-, Fecskeparti-, Sóstói rk.-, Börgöndpusztai-, Kisfaludi temetők)

A Béla úti köztemetőben felállított kopjafánál, a másutt nyugvó szeretteikről megemlékezők gyertyát gyújthatnak és elhelyezhetik a kegyelet virágait.

A méltó és kegyeletteljes megemlékezés és a látogatók nyugalma, biztonsága érdekében - az esetleges üzemzavarok elhárításán kívül - a temetőkertekben 2022. október 27-től november 2-ig tilos a vállalkozásszerű munkavégzés!

A temetői látogatások alkalmával érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét, amelyet a Városgondnokság Béla úti temető főbejáratánál lévő Temetőüzemeltetés ügyfélszolgálati irodájában, ügyfélszolgálati időben lehet meghosszabbítani. Fontos tudni, hogy a törvény engedi az üzemeltető részére a meg nem váltott sírhelyek újraértékesítését.

A sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu címen is ellenőrizhető!

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja