Kavicskert a körforgalmak közepén több száz tő évelő növénnyel

Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte

2020.09.30. 17:56 |

A körforgalmak szélén andezit köves feltöltés van, a többi felület kulékavics, ami fölött szépen összenőnek majd a virágok. A kialakításnál a földre geotextíliát tettek és nyolc centiméter vastagságban terítették kulékavicsot, így gazosodni sem fog a terület.

A Ligetsor végén található 105 négyzetméter alapterületű ovális körforgalomba 18 fajta évelő növényt ültettek a Városgondnokság kertészei, összesen 512 tövet. A tervezéskor az egyik legfontosabb szempont volt, hogy a vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta, illetve jól tűrjék a szárazságot a növények. Ez fenntarthatósági szempontból nagyon fontos, hiszen tavasszal a visszametszést követően egyéb teendő nem lesz velük.

Beültetett növények a Bregyó melletti körforgalomban: díszgyertya, sárga cickafark, tollborzfű, piros sarkantyúvirág, citromsárga és mályvaszínű sásliliom, évelő len, mexikói árvalányhaj, hegyi margitvirág, füzéres díszcsorba, kárpáti varjúháj, törpe őszirózsa, macskamenta, színes levelű orvosi zsálya, ligeti zsálya, deres fényperje és mirigyes pereszlény. Az évelők mellett száz nárcisz hagymát is ültettek, amik kora tavasszal díszítik majd a körforgalmat.

A Királykút melletti körforgalomba a Berényi úton összesen 83 négyzetméteres a körforgalom közepe. Itt 13 fajta növényt ültettek: piros cickafarkot, díszgyertyát, illatos gólyaorrot, citromsárga és mályvaszínű sásliliomot, lángvörös kasvirágot, hegyi margitvirágot, macskamentát, füzéres díszcsorbát, orvosi zsályát, díszzsályát és deres fényperjét. Összesen 387 tő növényt telepítettek.

Tábor a Bregyóban

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja