Jól vizsgázott a hirtelen nagy esőkben is a fehérvári csapadékvíz elvezető rendszer

Székesfehérváron összesen 191 km hosszú zárt csapadékcsatorna hálózat található és a kertvárosi házak előtti árkokon kívül még mintegy 62 km nyílt árok vezeti el a város csapadékvizét. Az elmúlt években olyan fontos fejlesztések történtek a hálózaton, hogy az alapvetően lápos területre épült városban gond nélkül elvezette a rendszer a tavasz végi nagy esők vizét is.

2023.07.05. 09:21 |
Jól vizsgázott a hirtelen nagy esőkben is a fehérvári csapadékvíz elvezető rendszer

Mi szükséges ahhoz, hogy ne öntse el a várost a csapadékvíz?

Székesfehérvár alatt több kilométernyi olyan csapadékcsatorna található, melyben gyalogosan is lehet közlekedni. A rendszer viszonylag jó állapotúnak mondható, melynek fenntartását, karbantartását folyamatosan végzik a szakemberek és kisebb-nagyobb javításokat is folyamatosan végeznek – mondja Kenyeres Dániel a Városgondnokság belvízrendező mérnöke.

Az egyik legnagyobb főgyűjtő vezeték, a Videotontól a Berényi úton lefelé a Széna téren és Rákóczi úton keresztül éri el a Várkörutat. Az esővíz pedig a Várkörút alatti hatalmas csatornán keresztül tovább haladva, - kikerülve a Budai-Palotai kereszteződést - a Vak Bottyán utca alatt jut el a Balatoni útra, ahonnan a felszínen a Jancsár csatornán keresztül folyik a Gajába. Ez a város csapadékvizének mintegy kétharmadát vezeti el.

Ezt a nagy gyűjtővezetéket tehermentesíti a Berényi út - Csutora utca kereszteződésétől a Koppány utcáig és onnan a Kertalja utcát keresztezve a Zámolyi úti körforgalomig 2017-ben megépült 1.6 méter átmérőjű csapadék csatorna. A néhány éve történt fejlesztés azon túl, hogy segíti a vezér utcák és a Felsőváros esővíz elvezetését az útfelújítások miatt is fontos volt.

A Zámoly utcai körforgalom alatt kezdődő hatalmas vezeték a Mészöly Géza utca alatt haladva a Varga csatornába juttatja az esővizet, mely szintén a Gajába folyik.

Több méter átmérőjű csapadékcsatorna a Várkörút alatt.

Fehérvár csapadékvíz-elvezető rendszerét még az 1900-as évek elején kezdték építeni téglából, boltíves megoldással. A rendszer nagy részének a kilencvenes évek elején volt egy nagyobb felújítása. Azóta a rendszeres takarítással tartja karban Fehérvár ezt a fontos közműrendszert, mert a port, koszt, sarat az utakról a víznyelőkön keresztül rendszeresen behordja a víz a csatornába.

Nagy esők esetén a csatornarendszer tetejéig hömpölyög a víz a rendszerben. Ilyenkor történhet meg az, hogy a Széna téren, vagy a Horvát István lakótelepen kisebb kiöntések vannak, mert idő kell ahhoz, hogy a Gaja patak be tudja fogadni a Jancsár csatorna vizét.

Egy hirtelen lezúduló kisebb zápor esetén, ami 10mm csapadékkal jár, mintegy 460.000 köbméter vizet kell hirtelen befogadnia és elvezetnie a hálózatnak.

Ez mintegy hússzor több, mint amennyi ivóvizet elhasználunk egyetlen nap alatt Fehérváron. (A mintegy 460.000 köbméterhez a város 45.994.906 négyzetméternyi belterületét vettük alapul, a város külterülete még további több mint 124 millió négyzetméter.)

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja