Illegális hulladéklerakót szüntettek meg a Városgondnokság munkatársai

 A Föld Napjához kapcsolódóan Székesfehérvár Városgondnoksága Kft, a Depónia Hulladékkezelő Kft., Östör Annamária területi képviselő és Vargha Tamás megválasztott országgyűlési képviselő társadalmi munka keretében szemétszedési akciót szervezett vasárnap délelőtt Székesfehérvár és Csala között, ahol illegális hulladéklerakót szüntettek meg, továbbá az út mentén is összeszedték az eldobált szemetet.
2010.04.25. 12:25 |
A Föld Napjához kapcsolódóan Székesfehérvár Városgondnoksága Kft, a Depónia Hulladékkezelő Kft. és Östör Annamária területi képviselő és Vargha Tamás megválasztott országgyűlési képviselő társadalmi munka keretében szemétszedési akciót szervezett vasárnap délelőtt Székesfehérvár és Csala között, ahol illegális hulladéklerakót szüntettek meg, továbbá az út mentén is összeszedték az eldobált szemetet.
A Csala Pénzverővölgyi szeméttelep felé vezető út mentén gyakori jelenség, hogy a hulladék nem érkezik meg a telepre, hanem az út mentén az árokparton kidobják, vagy az erdősáv mögé pakolják le, ahol illegális hulladéklerakók alakultak ki. Tóth Boglárka a Városgondnokság Köztisztasági és hulladék-gazdálkodási vezetője elmondta, hogy több tíz köbméternyi szemetet szedtek össze és raktak konténerekbe. Nem kellett sokat gondolkozni, a hulladék összetétele elárulta, hogy valószínűleg vállalkozók szabadultak meg egyszerűen szemetüktől úgy, hogy ledobták az út szélén. A szemetelők nyomát persze bottal ütheti bárki is, azonban nem árt tudni, hogy a kommunális hulladék illegális lerakásának büntetési tétele 3 év, de ha veszélyes hulladék is van közte akár 5 év szabadságvesztés is kiszabható a tettesre.
 
  A Városgondnokság közterületfelügyelői és az útügyelet is naponta többször megy Csala felé ellenőrizni és az út menti területek kezelőjével a Magyar Közút Kht-val is megpróbálják felvenni a kapcsolatot. Eddig is többször keresték a problémával a Magyar Közutat, de sajnos „egyirányú a kommunikáció” –mondja Bozai István városgondnok. A vasárnap szemétszedési akciót egyébként a Városgondnokságon és a Depónián kívül a polgárdi Heimbach Kft és a Preventer Kft is segítette.
 
  Östör Annamária önkormányzati képviselő és Vargha Tamás a terület megválasztott országgyűlési képviselője is részt vett a szemétszedésben. Mindketten kiemelték a szelektív szemétgyűjtés fontosságát.
 
 Az első Föld Napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották még 1970. április 22-én. Már ezen az eseményen 25 millió ember emelte fel szavát a természetért.
 
 Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit, a bioszférában zajló pusztulást, a biológiai sokféleség csökkenését, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes és radioaktív hulladékok okozta problémát, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a "környezet évtizedeként" a figyelemfelhívás jegyében teljen el. Az ötletgazdák 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld Napját a világ minden országában.
 
 Hazánkban 1990 óta egyre többen csatlakoznak a jeles nap ünnepéhez. Fát ültetnek, rajzpályázatot, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. Ez a Föld Napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, a lakók kezdeményezésre szerveződnek a programok, és ma már nem csak a Föld Napján, hanem minden zöld ünnepnapon.
 
 
 
 

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja