Huszonöt nagy hársfával gazdagodott a Halesz faállománya

Mintegy egymillió forint értékben ajánlott fel fákat Székesfehérvárnak az Alsótekeresi Faiskola azon alkalomból, hogy 25 éves a Virágos Magyarországért verseny.
A nemes gesztussal azt szerették volna elismerni, hogy mekkora erőfeszítéseket tesz a város zöldfelületek fejlesztéséért.

2019.04.10. 11:19 |

Tavaly a Virágos Magyarország versenyre jelentkezett 324 település közül Székesfehérvár kapott 25 háromszor átültetett 13-15 éves, 18-25 cm körméretű hársfát. A Halesz ligetben a napokban ültették el a fákat a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei, az utolsó példányt pedig Barabits Elemér a Virágos Magyarország verseny kiemelt szponzora és Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András közösen ültették el szerdán délután. A Haleszben sok szép különleges fa van, és az egyik legtöbbet látogatott park a városban, amit a mostani 25 fával tovább lehetett szépíteni.

Az Alsótekeresi Faiskolával évek óta nagyon komoly szakmai kapcsolatot ápol a Városgondnokság. A Virágos Magyarország versenyben már korábban is adományozott fákat a faiskola a városnak. Ennek egyik példája az Aranybullához vezető Virágos Kőris fasor, ami szintén adomány volt, de Fehérvár számos pontján ültettek a hazai nemesítésű, várostűrő fajokat.

Fát ültetni mindig öröm – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A 25 fa utolsó példányának elültetésekor pedig lehetőségünk van arra is, hogy megköszönjük a felajánlást az Alsótekeresi Faiskolának. Ez egy nagyon szép és nemes gesztus azon túl, hogy közel egymillió forintos érték. A Halesz ligetben, ami a város egyik legszebb parkja nagyon jó helye lesz ezeknek a fáknak, amiknek a neve is szimbolikus, hiszen az egyik fajta hárs Szent Istvánról kapta a nevét, a másik pedig Sissi hercegnőről, az-az Erzsébet királynőről. Sokan fogják látni ezeket a fákat és élvezni árnyékükat.

Nagy örömünkre szolgál, hogy 25 saját termelésű fát ajánlhattunk fel Székesfehérvárnak – mondta Barabits Elemér a Virágos Magyarország verseny kiemelt szponzora. Azt szerettük volna kifejezni ezzel a felajánlással, hogy mekkora erőfeszítéseket tesz a város a zöldfelületeinek fejlesztéséért. „Visszatekintve néhány évre mindenki láthatja, hogyan újultak meg parkok, fasorok Fehérváron. Mindez pedig nem valósulhatott volna meg a városvezetés odaadó munkája és a szakemberek hozzáállása nélkül. A faiskolánkban elsődleges cél, hogy a különleges pannóniai adottságokhoz megfelelő fajtákat szelektáljunk és nemesítsünk, hiszen a klímaváltozás és a városi környezet is extra terhelést ró a fákra. A Haleszben elültetett fák a legkorszerűbb magyar fajták és minden bizonnyal gyönyörűséget fognak okozni majd. Kiemelten foglalkozunk a térségbe való fajták nemesítésével és az elmúlt években feldolgoztuk már a város fáit is, ugyanis Fehérvár legszebb legellenállóbb fáiból szelektáltunk, hogy a további ültetésükre lehetőség legyen. Mindig azok a legjobb növények, amik helyben teremnek, mert ezek genetikájukban ehhez a környezethez passzolnak, itt fejlődtek."

Barabits Elemér elmondta, hogy kialakítottak egy Alba Regia sorozatot is, így van Alba Regia kőris, platán és több más fajta is. „Nagyon jó az együttműködésünk a város kertészeti szakembereivel és remélem, hogy a jövőben a valóban ide való növények fognak teret hódítani és az itt élő polgárok mindennapjait és egészségét fogják szolgálni.”

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja