Húszezer fehérvári víznyelőt takarít évente kétszer a Városgondnokság

Az elmúlt két napban több mint 45 mm eső esett a városban, aminek az elvezetése komoly infrastruktúrát igényel. Jól működött a rendszer és probléma nélkül levezette a több százezer köbméter vízet a Gajába. A csapadékvíz elvezető csatornák karbantartása és kiépítése nem túl látványos, viszont annál fontosabb feladat. A munka nagyságát pedig jól érzékelteti, hogy évente kétszer mintegy húszezer víznyelőt kell kitakarítani Fehérváron.

2023.01.11. 09:57 |
Húszezer fehérvári víznyelőt takarít évente kétszer a Városgondnokság

Mint minden városban Székesfehérváron is vannak nyílt és zárt csapadékelvezető csatornák. A zárt rendszerek víznyelőit minden tavasszal és ősszel tervezetten takarítja a Városgondnokság. Ez nem kis munka, ugyanis mintegy húszezer víznyelő akna található Székesfehérvár több mint 340 kilométernyi úthálózatán. Ha valahol a rendszerben dugulást veszünk észre vagy a lakók jelzik a problémát, akkor természetesen eseti takarításokat is végzünk – mondta Kenyeres Dániel a Városgondnokság Belvízrendezési csoportjának mérnöke. 

Víznyelő a csatornából fotózva a Várkörút alatt.

Ami a föld alatt van, arról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, miközben csatornahálózat nélkül egy nagyváros egyáltalán nem tudna működni. A város alatti zárt csapadékcsatornák nem láthatók, fontosságát általában akkor értékeljük, amikor valahol dugulás keletkezik és ideiglenesen nem tudja elvezetni a csapadékvizet.

Egész évben munkát ad városszerte annak a mintegy 15 nagy uszadékfogó rácsnak a tisztítása, amik megakadályozzák azt, hogy a nyílt vízfolyásokból a zárt rendszerbe ne kerüljenek nagyobb fák vagy szemét, amik dugulást okozhatnának. Ilyenkor januárban általában fenyőket szednek ki a uszadékrácsoknál a Városgondnokság munkatársai.

Székesfehérvár alatt hatalmas, esetenként 3-4 méter magas csapadékgyűjtő csatornák is vannak, melyek egykor nyílt vízfolyások voltak. Ezek ellenőrzése heti rendszerességgel történik, illetve minden nagyobb esőzés után végigjárják a nagyobb zárt csatornaszakaszokat. Ilyenkor az összes víznyelőt is végignézik és a behordott hulladékot is kitakarítják.

Minél több a burkolt felület, annál több csapadékot kell elvezetnie az árkoknak és zárt csapadékcsatornáknak a városban.

Amikor a mostanihoz hasonlóan viszonylag sok eső esik másfél-két nap alatt, akkor a csapadékvíz elvezető rendszer biztonságosan el tudja vezetni a vizet a Gaja patakba.

Probléma csak akkor van, ha hirtelen leesik egy óra alatt 30-50 mm csapadék. Ez olyan mennyiség, ami a legnagyobb csatornákat is megterheli. A kép 2022 nyár elején készült a Berényi úton.

A nyílt rendszereknél fontos a partfalak rendszeres kaszálása, ahol burkolat van, ott pedig annak karbantartása és az uszadék eltávolítása. Sokszor igyekszünk felhívni az ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy a házak előtt az árkok takarítása, akárcsak a járda síkosságmentesítése, vagy nyáron a fű levágása a tulajdonosok feladata. Ha mindenki kitakarítja a saját árkát évente egyszer, akkor már nagyon sokat tett a mintegy háromszáz kilométer hosszú fehérvári nyílt csapadékvíz elvezető árkok megfelelő működéséért. Sok olyan hatósági üggyel találkozunk, amikor a szomszédok jelentik fel egymást a ház előtti árok miatt. Ilyen esetekben először kérjük a lakóktól a tisztítást, ha nem történik semmi, akkor pedig felszólítást küldünk.

A két nagy vízfolyás, az Aszalvölgyi-árok és a Jancsár-csatorna alsó szakaszait minden évben takarítja és kotorja a Városgondnokság, hiszen ezek vezetik el a Gajába a város csapadékvizét.

Egyre fontosabb a tározási lehetőségek megteremtése

A városban található nagy szelvényű csapadékcsatornák sajnos nem bővíthetőek éppen ezért fontos, hogy különböző tározási megoldások legyenek, melynek terén szintén voltak fejlesztések az utóbbi években.

A Felsővárosban a kubik gödör záportározó, ami várhatóan kap majd az ott őshonos növényvilág miatt valamilyen szintű természetvédelmi besorolást hamarosan, ezáltal majd az üzemeltetése is megváltozik. Jelenleg olyan szinten van a tározó zsilipje megnyitva, hogy megterhelés nélkül folyhasson el az ott összegyűlt víz a városi rendszeren keresztül. Ez a hat hektáros terület be tudja fogadni a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadékot, amit aztán fokozatosan le lehet engedni.

Virágos Székesfehérvár 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja