Folyamatosan dolgozik a zöldterületek gondozásán a Városgondnokság

A veszélyhelyzet miatt idén nem alkalmaznak alvállalkozókat a Városgondnokságon, így minden közterületi munkát saját dolgozókkal végeznek. Az egynyári virágok kiültetését, a körforgalmak ápolását, locsolását és a 3.6 millió négyzetméternyi zöldterület kaszálását is végzik a parkgondozók, azonban az idősebb korosztályhoz tartozó kollégák és a gyerekesek kiesése miatt kevesebben tudnak dolgozni a közterületeken.
2020.05.07. 11:10 |

A Városgondnokság a fehérváriak türelmét kéri, mindenhova oda fognak érni!

Székesfehérváron összesen 21 körforgalom található, melyekben a növények folyamatos ápolási munkája is nagy feladatot jelent. Az új körforgalmak esetében a munka annyival több, hogy folyamatos öntözést is igényelnek még a fiatal növények. A körforgalmak gondozására nem állítottunk fel önálló csapatot, ezeket az egyes területeken dolgozó parkfenntartó egységek végzik – mondta Homoki László a Városgondnokság parkfenntartási vezetője. „Folyamatosan haladunk a fűnyírási feladatokkal, a rózsaágyások kapálási feladatait is végezzük, tart még a cserjék metszése és egy csapat folyamatosan öntözi a fiatal növényeket.”

Az egynyári virágok kiültetésére és fenntartására viszont külön csapatot állított fel a Városgondnokság. Összesen 86.661 egynyári dísznövény palántát ültetnek ki a kertészek idén tavasszal a közterületekre. Ez a munka múlt héten szerdán kezdődött és várhatóan május végére be is fejeződik. Utána kezdődik ezen ágyások kapálása, gazolása, amíg össze nem érnek a növények, illetve a folyamatos öntözés is nagy feladatot jelent ennyi virág esetében.

A létszám jelenleg mintegy 125 fő, de a 60 év fölöttiek és azok, akik a kisgyerekeikkel tanulnak otthon jelenleg nem dolgoznak.

A megnövekedett parkfenntartási feladatok és a kevesebb munkatárs miatt a korábbi években megszokottól egy kicsit ugyan lassabban haladunk a munkával, de a város minden részére odaérünk ütemezve. Ebben az időszakban látványosan növekszik minden növény és ebből kifolyólag a szokásosnál több jelzés érkezik hozzánk. Jelenleg a fű és a gaz áll nyerésre az inteznzív növekedési időszakban. A lakók türelmét szeretnénk kérni, minden munkatársunk azon van, hogy odaérjünk minden városrészbe – mondta a parkfenntartási vezető.

Székesfehérváron összesen 3.6 millió négyzetméternyi zöldfelületet gondozunk. Három nagy területre osztottuk a várost és mindegyik területen dolgozik egy-egy nagyobb csapat, mellettük pedig dolgozik az egynyári virágok ültetésével foglalkozó csapatunk, az ötödik csapat pedig az önkormányzati temetőkben dolgozik folyamatosan. A temetőkben szombaton is dolgoznak majd a kollégák és remélhetőleg minél előbb beérjük magunkat a kaszálással. A kaszálást 18 nagy teljesítmény fűnyíróval végezzük és dolgoznak a fűkaszás munkatársaink is. Ez utóbbi munka viszont nagyon emberigényes, mert két-két ember tartja a ponyvát a két motoros kaszás mellett és utánuk egy takarító is dolgozik, így egy ilyen csapathoz minimum hét munkatársra van szükség.

A veszélyhelyzet kihirdetésekor mindössze negyven fővel dolgoztunk a parkfenntartáson és fokozatosan növeltük a dolgozók létszámát. Fontos megjegyezni, hogy a díszfák öntözése is folyamatos, amit nem csak munkaidőben, hanem azon túl is végeznek a kollégák.

Tábor a Bregyóban

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja