Feültetés a Csapó utcában és a III. Béla király téren

A III. Béla király téren a parkfelújítás részeként 35 többször iskolázott, nagy körméretű ostorfát, hársfát, atlaszcédrust, juharfát, a Csapó utcában pedig 20 darab perzsafát, díszcseresznyét, selyemakácot és hársfát ültetünk.
2018.11.30. 08:55 |

Mint szinte mindenhol a városban, talajcserével együtt ültetik el a fákat, mert sokszor nagyon törmelékes a terület. Erős karókat is tesznek a frissen elültetett fák köré, ami különösen fontos a Palotavárosban, mert sajnos rendszeresen kitördelik a fák körüli támaszokat jellemzően pénteken és szombaton éjszakánként.

A III. Béla király téren ültetett atlaszcédrust is a legnagyobb gondossággal ültették el a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei.

Mint minden faültetés, a közterületi is alapos gondosságot igényel. Legalább egyköbméteres gödröt készítenek a fának, az aljára pedig szárított marhatrágyát tesznek. Ez különösen fontos a hajszálgyökér-képződés szempontjából. Használjá továbbá az úgynevezett ültető csigát is, amely vizet köt meg önmagában, és a fának hosszú távon tudja biztosítani a megfelelő nedvességet.

Ha indokolt, akkor mindenképpen végeznek talajcserét, márpedig Székesfehérváron elég sok a sittes-törmelékes terület, amibe nem lehet fát telepíteni. Ezt követően kerülhet a a fa a helyére. Az évszaktól függ a következő lépés: tavasszal nagy tányérokat készítenek a fa köré, ami az öntözés miatt fontos, ősszel pedig felkupacolják a fákat, hogy a téli fagyvédelmet így biztosítsák számukra. Ezt természetesen következő tavasszal kibontják, és kitányérozzák. Évszaktól függetlenül pedig minden elültetett fa három támasztó karót is kap, amelyekkel az erős szél és a vandalizmus miatti esetleges sérüléseket próbálják megelőzni.

Napraforgó napközis tábor

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja