Fehérváron járt a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrije

Székesfehérváron járt a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrije. A szakemberek elsőként a Vörösmarty tér újonnan telepített parkját tekintették meg, ahol már kezdenek összenőni az évelő növények a virágágyásokban, megeredtek az új telepítésű fák és bokrok. A zsűri tagjai ellátogattak a Csónakázó tó szigetén lévő japánkerthez is.

2023.07.30. 20:47 |
Fehérváron járt a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrije

Székesfehérvárra látogatott a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrije, köztük a Nagy Gábor tájépítész, Mármarosi Sándor, Tatabánya főkertésze, és Juhász Sándor, Balatonalmádi parkfenntartási vezetője. A városban Homoki László kertészmérnök a Városgondnokság parkfenntartási divízióvezetője kalauzolja el őket.

Homoki László emlékeztetett, hogy Székesfehérvár zöldterületeivel tavaly nemzetközi versenyt nyert városunk, a legjobb arany minősítést és különdíjat is kapott az Entente Florale Europe 2022-es virágosítási versenyen. Az idei Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versennyel kapcsolatban a szakember elmondta, elsőként a Vörösmarty teret tekinti meg a zsűri, ahol a korábbi murvás sétányok helyett egy térköves járdát építettek és fenntartható virágágyásokat, illetve zöld szigeteket alakítottak ki. Négy nagy méretű évelőkből álló ágyás található a parkban, amik közül a "69-es előre!" I. világháborús emlékmű mögött lévő ágyást díszfüvekkel ültették be. A többi helyen vegyes virágzású évelőkből áll a virágágyás.

Nagy Gábor tájépítész, a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrijének elnöke kiemelte, hogy Székesfehérvár nagyon szép eredményeket ért el az utóbbi időben, ezt jelzi a nemzetközi versenyen elért kiemelkedő eredmény is. Nagy Gábor szólt arról is, hogy a zsűri feladata összetett, hiszen a Virágos Magyarországért mozgalom már nem csak a virágosításról szól, hanem a fenntarthatóságról, energiatakarékos beruházásokról, a közterek fejlődéséről és a környezettudatos nevelésről is. Elmondta, hogy augusztusban befejeződnek a zsűrizések a településeken, és várhatóan októberben lesz majd a verseny díjátadója.

A Vörösmarty tér megtekintését követően a zsűri egy belvárosi séta keretében az Országzászló teret járja be, ezt követően pedig a Kálvária fasor következik a Palotai úton, majd a Csónakázó tónál a japánkertet is meglátogatják. A program végén a Vadvédelmi Központot is megismerheti a zsűri.

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja