Fafenntartási és ifjítási munkák kezdődtek a Palotavárosi kálváriánál

A Városgondnokság a héten elkezdte a palotavárosi kálvária melletti fasorok fiatalításának munkáit. A három fasor között olyan idős ostorfák is találhatóak, amiknek olyannyira elkorhadt a belsejük, hogy sajnos ki kell őket vágni. A többi koros fa esetében koronaalakítási és könnyítési beavatkozást végeznek, annak érdekében, hogy minél jobban meghosszabbítsák a fák életét.

2023.02.10. 08:45 |
Fafenntartási és ifjítási munkák kezdődtek a Palotavárosi kálváriánál

Kizárólag a téli időszakban végzi ezeket a beavatkozási munkákat a Városgondnokság.

Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi vezetője elmondta, hogy a vegetációs időszakon kívül igyekszünk elvégezni az idősebb faállománynak az állagmegóvási munkálatait. Ilyenkor koronaalakításon, koronakönnyítésen esnek át az idős fák. Minden beavatkozást a fa fajtája, illetve a kora határoz meg. Az elsődleges azonban minden esetben a faápolási szempontok figyelembe vétele és minden egyed megmentése.

A kálvária soron szerencsére az idősebb fák is jó állapotban vannak, azonban található itt tíz, 60-70 év körüli nyugati ostorfa, közel egyméteres átmérővel. Közülük három nagyon rossz állapotban van és veszélyes, ezeket sajnos nem lehet megmenteni és ki kell vágni, nehogy nagy bajt okozzanak. A munkához természetesen a Városgondnokságnak is van fakivágási engedélye és az idős egyedek pótlásukról is gondoskodni fognak olyan helyen, ahol azt a közművek megengedik.

A kálvária soron három fasor található: a Palotai úthoz a legközelebbi a legfiatalabb, egységes állomány, beljebb egy régen ültetett vegyes állomány található, amiben van törökmogyoró, hárs, akác és juhar. Ezek koronaalakítása és szárazgallyazása történik meg a napokban. Célunk, hogy meghosszabbítsuk a fák életét, hogy minél tovább gazdagítsák a környezetünket.

Néha nagyon durvának tűnik külső szemlélőként egy-egy ilyen beavatkozás…

A Városgondnokságon kertészmérnökök és faápoló szakmérnökök dolgoznak és nyilvánvalóan a természetvédelmi szempontokat is figyelembe vesszük. Rengeteg fában vannak telelő állatok, jellemzően denevérek és fontos szempont az is, hogy költési időszakban csak és kizárólag balesetveszély elhárítás miatt végzünk hasonló beavatkozásokat.

Mi sem szeretjük azt, amikor komoly mértékben vissza kell ifjítani egy-egy idős fát, amit sokan csonkolásnak hívnak, de egy ilyen beavatkozás után meghosszabbodik az életük az öreg fáknak.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja