Ezért barnulnak a tujafélék - inkább tiszafát és babérmeggyet ültessünk

A tuják számára nem optimálisak a magyar éghajlati feltételek és ez jelentősen megkönnyíti a kártevők és betegségek terjedését. Nem csak ez válthatja ki azonban a tuják barnulását, esetleges pusztulását. A szárazság, a talajtani tényezők és a tápanyaghiány ugyanúgy tönkre tehetik növényeinket. Éppen ezért a Városgondnokság már évek óta nem telepít tujaféléket a közterületekre.

2023.06.12. 08:51 |
Ezért barnulnak a tujafélék - inkább tiszafát és babérmeggyet ültessünk

Székesfehérváron egy-egy parkban elvétve még találhatók tuják, de évek óta nem ültet már tujaféléket a Városgondnokság, mert páraigényes növény és a városi klíma nem kedvez neki. Örökzöldek tekintetében inkább tiszafákat és babérmeggyeket érdemes telepíteni - mondta Homoki László kertészmérnök a Városgondnokság kertészeti divízió vezetője. Néhány helyen, jellemzően kertvárosi utcafrontokon és lakótelepi kiskertekben és a temetőkben találhatóak tuják a városban, amiken gyakran megfigyelhető, hogy elkezdenek először kisebb foltokban barnulni, majd szépen lassan elszárad a növény.

A tuják, hamisciprusok sajnos egyre inkább kiszorulnak a parkokból, kertekből, helyettük a tiszafa és a babérmeggy ültetése javasolt, mert sokkal jobban bírják a klímánkat és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak.

A Csutora temetőben készült kép jobb és bal oldalán is jól látszik, hogy a nyugati tuja, sűrűbb lombozatával nem bírja a klímánkat, míg a hamisciprusok idős példányai (a képen középen), a szellősebb lombozatukkal még viselik a nyári hőhullámokat.

Ha mégis úgy döntünk, hogy felvesszük a harcot a tuják megbetegedése ellen, akkor a védekezéskor a fertőzött részek erős visszavágása és eltávolítása szükséges. A növényvédelmi kezeléseket pedig a visszavágás és esős időszak után célszerű elvégezni. Azonban ezt a folyamatot a hosszú spóraszóródási időszak miatt a növény állapotához, a fertőzöttség mértékéhez és az időjáráshoz kell mindig időzíteni.

Faültetési pályázat 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja