Évelő növényekből álló dús kertek lesznek a fehérvári körforgalmakban

A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartói végzik. Korábban már több helyen, így a Királykútnál, a Ligetsor végén található körforgalmakban és a Vörösmarty téren is telepítettek különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat. Az évelőket úgy válogatták össze, hogy tavasztól egészen tél elejéig virágozzanak.

2022.11.09. 12:57 |
Évelő növényekből álló dús kertek lesznek a fehérvári körforgalmakban

A Vörösmarty téren idén tavasszal kialakított kavicskert növényei a száraz, meleg nyár ellenére is nagyon szépen összenőttek és még most is virágoznak.

A megfelelően kiválasztott és elültetett évelő növények fenntartása sokkal egyszerűbb és nagyon dús, zöld és virágos felületet adnak a nyári nagy melegben is. A biodiverzitás miatt is fontosak ezek a szigetek, mert a virágzó növényeket a vegetatív időszakban ellepik a beporzó rovarok – mondta Pallag Anita a Városgondnokság kertészmérnöke.

„A napokban a körforgalmak tereprendezése és talajelőkészítése zajlik városszerte. A talajra geotextil réteget teszünk kisebb lyukakat vágunk rajta, amibe ültetjük a növényeket és a többi területet pedig kulékaviccsal borítjuk. A kavics vegetatív időszakban nem is fog látszódni, viszont a gyomok elszaporodását gátolja.”

A Királykút körforgalomban készült képeken jól látszik, hogy a beültetés után a vegetációs időszakban milyen szép színessé nőnek az évelő növények. Ilyen dús növényzete lesz az összes körforgalomnak.

Vegetatív időszakban így néz ki a Bregyó melletti körforgalom késő őszi ültetés után nyár elején.

A Deák Ferenc utcai körforgalom mellett a Jancsár utcai, a Csíkvári úti, a Balatoni úti koronás, a Farkasvermi úti, a Rákóczi úti és a Metró melletti körforgalomba kerülnek évelő növények. A Csóri úti körforgalomba pedig fákat is fognak telepíteni a meglévő cserjék mellé. Érdekesség, hogy a Pozsonyi-Fiskális körforgalomba szőlőtőkéket telepítenek a Városgondnokság kertészei.

Leggyakrabban alkalmazott évelő virágfajták a körforgalmakban: menyecskeszem, cickafark, kokárdavirág és kasvirág fajok fajtái, illetve néhány díszfű faj.

Virágos Székesfehérvár 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja