Ésszerű spórolás, fenntartható városüzemeltetés, energiatakarékossági fejlesztések

A háború és a szankciók okozta energia-árrobbanás következtében - a lakossági rezsicsökkentés fenntartása mellett - a villamosenergia, gázenergia, távhőenergia és az üzemanyag ára jelentősen megemelkedett, ami Városgondnokságot is arra kényszerítik, hogy az eddig megszokottól merőben eltérő intézkedéseket vezessen be, melyekkel nagyságrendileg lehet csökkenteni az energiafelhasználást.

2022.11.02. 08:21 |
Ésszerű spórolás, fenntartható városüzemeltetés, energiatakarékossági fejlesztések

A konkrét intézkedésekről Bozai István városgondnok adott tájékoztatást

Idén január-február környékén még 20 forintért, most 100 forintért vásároljuk az áramot, a távhő pedig mintegy tizenegyszeresére növekedett – mondta Bozai István városgondnok. Csak az idei évben, ami nem az egész évet jelenti az energiaárak tekintetében mintegy egymilliárdos többletköltségünk van, ez jövőre 2-3 milliárd forint között lesz majd az energiaáraktól függően és a Városgondnokság 5-6 milliárd forintos költségvetését nézve ez kigazdálkodhatatlan.

Hangsúlyozta, hogy elkezdtek egy általános és mindenre kiterjedő spórolást már tavasszal, amikor látható volt hogy a háborús infláció miatt megemelkedtek a különböző áruk, szolgáltatások beszerzési díjai és többé nem lehet már 20 forintért áramot vásárolni. Április óta létszámstop is van a Városgondnokságon és átcsoportosításokkal igyekszünk megoldani a feladatainkat.

A kialakult helyzetben elengedhetetlenek olyan azonnali intézkedések, melyek eredményeként költségcsökkentés érhető el, és megteremthetőek az alapvető önkormányzati feladatok ellátásához szükséges pénzügyi források. Az a cél, hogy a városüzemeltetés színvonala ne csökkenjen, de nem vagyok abban biztos, hogy ezt jövőre is el tudom mondani, mert oly mértékű az áremelkedés, amit az intézkedéseinkkel nem tudunk megspórolni. A parkfenntartás esetében például már korábban elindítottunk egy komoly technológiaváltást, így az egynyári növények helyett évelőket ültetünk. Ezeket sokkal olcsóbban és könnyebben, kevesebb emberrel lehet gondozni.

"Mindenki a maga háza előtt sepregessen!"

A közterület fenntartásról van egy olyan rendeletünk, miszerint az ingatlan és az út közötti terület gondozása a tulajdonosok feladata. Ez így van mindenhol az országban, nem csak Fehérváron. Főleg a közületekre, intézményekre gondolva ezt a feladatot egyre intenzívebben megköveteljük. Régen sem volt és ma sincs olyan, hogy a Városgondnokság mindenkinek a háza előtt folyamatosan gondozza a területet, ez mindenkinek a saját feladata. Abban azonban természetesen segítünk, hogy például a Gyümölcs utcában a csodálatos platánsor lehullott leveleit elszállítjuk, de kérjük a tulajdonosokat, hogy az összegyűjtést és zsákba rakást mindenki végezze el a maga háza előtt. Ehhez zsákokat a képviselőjüktől tudnak igényelni.

A Városgondnokság gépjárműveinek esetében is egyértelmű utasításokat fogalmaztak meg, ami a futásteljesítményre vonatkozik elsősorban. A járműcseréknél pedig odafigyeltek arra, hogy gazdaságosan üzemeltethető autókat vásároljanak, így most kilenc gázüzemű gépjármű van, ami egyfajta próba is, hiszen eddig nem voltak ilyen autói a Városgondnokságnak.

Faelgázosító kazánokat szerelnek fel

Működésünk minden területén nézzük, hogy mivel tudunk spórolni – emelte ki a városgondnok. A két legnagyobb telephelyen a Berényi úton és a Szent Vendel utcában két faelgázosító kazánt üzemelünk be januárban, ami valószínűleg olcsóbbá teszi majd az épületek fűtését.

Mennyit lehet spórolni azzal, hogy temperáló fűtés lesz több létesítményben?

Néhány napra bezárni valamit nincs túl sok értelme. Az irodákban hétvégén persze nem fogunk fűteni, de ezzel nem lehet hozni nagy mértékű megtakarítást. A "bezárt" épületeket, így az atlétikai központot is 5-10 fok között szeretnénk tartani. Hogy ez pontosan milyen fogyasztást és energiamegtakarítást jelent, azt senki nem tudja, hiszen még soha nem temperáltuk ezeket az épületeket. Az időjárás is biztosan sokat számít majd, mert ha 5-10 fok van kint és süt a nap, akkor valószínűleg el sem fog indulni a fűtés. Kemény mínuszokban pedig nincs még tapasztalatunk egy-egy épület temperálásában. Komoly odafigyelést igényel majd ez az egész városban. Ugyanez a helyzet a stadionban is, ahol szintén nem történt még ilyen. A cél, hogy még véletlenül se fagyjon el semmilyen vezeték.

Este nyolcig lesz világítás a Bregyóban és a Haleszban

A sportpályák használata természetes fényben továbbra is ingyenes marad, viszont a világítást önköltségen lehet igénybe venni. Ez alól kivétel a Bregyó és a Halesz futópálya, ahol este nyolc óráig lesz világítás. Este nyolc óra után a Bregyó nem lesz nyitva.

Minimális fűtéssel, de nyitva lesznek a nyilvános illemhelyek télen is

A nyilvános illemhelyek este nyolc óráig természetesen nyitva lesznek az egész városban, viszont csak temperálást biztosítunk ezekben az épületekben azért, hogy a vízvezetékek ne fagyjanak el.

A teljes városban korszerűsítik a közvilágítást

Több mint egy éve elkezdtük a teljes város közvilágítás-korszerűsítésének a tervezését és az első ütemet tavaly meg is tudtuk valósítani, ami gyakorlatilag egyfajta próbaüzem, mert sok rossz példa volt korábban országszerte és Fehérváron ebbe nem szerettünk volna belefutni – mondta Bozai István. Az első mintegy hétszáz lámpa cseréje után pozitívak a tapasztalataink és nem érkezett ezekkel kapcsolatban lakossági panasz. Erre építve készül el november végéig a teljes város korszerűbb közvilágításának a terve. Korszerű LED-es lámpák lesznek és várhatóan még idén ki is írja a Városgondnokság a közbeszerzési eljárást. A kivitelezés több mint fél évig tart majd, hiszen 12000 lámpatest cseréje történik meg. A rendszer alkalmas lesz arra, hogy este 11 után a gyalogátkelőhelyek kivételével a fényáramot felére tudjuk csökkenteni. A bevezetés előtt természetesen ezt is kipróbáljuk a Palotai úton a Mészöly Géza utca és a hármashíd között. Azért itt, mert ezen a szakaszon van fás rész, ami belóghat a fényáramba és van több gyalogos átkelőhely is. A napokban folyik a szakasznak az átprogramozása és ha jók a tapasztalatok, akkor alkalmazzuk majd ezt az egész városban.

A magyar szabvány a forgalomtól függően meghatározza a fényerőt a belterületi utakon, amit biztosítani kell. Éjszaka a nappali forgalom 5-10 százaléka jellemző Fehérváron. Számításaink szerint a lámpacserével felére csökkentjük a fogyasztást, a programozással pedig 10-15 százalékot tudunk még spórolni. A fejlesztéssel a fehérvári közvilágítás áramfelhasználása a jelenlegi 40 százalékára esik majd vissza a tervek szerint. Amennyiért jelenleg vásárolja a Városgondnokság az áramot, ez 400 milliós megtakarítást jelent, a jelenlegi piaci áron elérhető árammal számolva pedig mintegy egymilliárdos megtakarítást jelent majd évente a fejlesztés.

Lesz karácsonyi vásár

Az adventi vásárra idén 240 forintért tudták beszerezni az áramot és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a karácsonyi díszkivilágítás fogyasztása töredéke a korábbinak és össze sem hasonlítható a közvilágítás költségeivel. A világítótestek megvannak, amiket a Városgondnokság szakemberei szerelnek fel és csak a fogyasztás költsége jelentkezik.

Az ünnepeket meg kell ülni!

Azt gondolom, hogy igen nagyon igyekszünk mindenen spórolni, de az ünnepek fontosak – emelte ki Bozai István. Éppen ezért a karácsonyi vásárt meg fogjuk tartani, ami nem veszteséges, hiszen a vásárban működő kereskedők, vendéglátósok komoly bérleti díjakat fizetnek, amik a vásár egészét nyereségessé teszik. Nyílt piaci licitet tartunk az elárusító helyekre, ami annyit jelent, hogy mindenki, aki szeretne jönni egymás előtt licitál a különböző helyekre. Sokan jönnek be ilyenkor a városba egy-egy kürtőskalácsra vagy forralt borra, ami fontos közösségi program az adventi időszakban.

Határozott cél, hogy ebben a nehéz időszakban is fenntartható módon lehessen biztosítani Székesfehérvár városának üzemeltetését

A Városgondnokságon az alábbi takarékossági intézkedéseket vezették be és több telephely összevonásáról is döntöttek:

- Október végén a Városgondnokság visszaadja önkormányzati üzemeltetésbe a Piac tér 4. szám alatti irodaházat és az ott dolgozó kollégák átköltöznek a Szent Vendel utcai központi irodaházba.

- Kiürítették már a Prohászka úti telephelyet és az ott dolgozó parkolóellenőr kollégák a Városi piac kiszolgáló helyiségeiben kerülnek elhelyezésre, továbbá megszűntetik a Deák Ferenc utcai bérelt telephelyet is

- A Csitáry G. Emil Uszoda és a Köfém Tanuszoda épületének üzemeltetéséről Székesfehérvár közgyűlése is döntött, így a Köfém Tanuszoda 2023. szeptember 30-ig zárva tart, a Csitáry G. Emil Uszoda főépülete pedig a közgyűlés október 28-i döntésének értelmében december 31-ig biztosan nyitva tart.

- A Bregyóban a téli időszakban temperáló fűtés lesz.

- A Városi Piacon a téli időszakban a fűtés hőfokát maximum +10°C-ban határozták meg. Nyári időszakban a hűtés maximális hőfoka +25°C lesz.

- A Sóstó Vadvédelmi Központ és Közösségi Ház közösségi célú terei 2022. december 5-től 2023. március 31-ig teljes lezárásra kerülnek. A létesítményben a téli időszakban az állagmegóváshoz szükséges mértékű temperáló fűtést biztosítanak.

- Azon telephelyeken, ahol az technológiailag lehetséges, fa tüzelésű kazánokat helyeznek üzembe.

Virágos Székesfehérvár 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja