Entente Florale 2022. - Nemzetközi zsűri értékelte kiválóra Székesfehérvárt

Székesfehérvár a legjobb arany minősítést és különdíjat is kapott az Entente Florale Europe 2022-es virágosítási versenyen. Mindez nem csak egy pillanatnyi állapotot jelent, hanem egy folyamatot, ami a zöldterületek fontosságán túl a fenntarthatóságról is szól. 

2022.10.04. 12:51 |
Entente Florale 2022. - Nemzetközi zsűri értékelte kiválóra Székesfehérvárt

Az elismerésről Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András, Bozai István városgondnok és Homoki László kertészmérnök számolt be a Városházán.

Az Entente Florale Europe egy európai szintű verseny falvak, városok és közösségek számára, amelyet az Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) nemzetközi szervezet irányít. 1975 óta létezik, és jelenleg nyolc európai ország vesz részt benne.

Egy nemzetközi visszaigazolását kaptunk vissza annak a munkának, amit évek óta végzünk Székesfehérváron - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. "Ami miatt még büszkébb vagyok rá, az az, hogy ez nem egy pillanatnyi állapot, hanem egy folyamatnak egy szakmai visszaigazolása. A Virágos Magyarország versenyen többször is kaptunk díjat és a 2019-es győzelemnek köszönhetően képviselhettük az országot a nemzetközi megmérettetésen." A fákkal kapcsolatban folyamatosan kap a város és a Városgondnokság is kérdéseket és a városi fák gondozása a közösségi médiafelületeken is nagyon hangsúlyos téma. Sokszor próbáltuk jelezni, hogy a Városgondnokság által végzett közterületi fafenntartás magas minőségű, amit most egy nemzetközi zsűri is megállapított.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy óriási köszönettel tartozunk a város közösségének, akik virágokat, zöldet ültetnek a házuk előtt és gondozzák a növényeket, de azoknak is, aki a nyári kánikulában levisznek egy-egy vödör vizet a társasházuk melletti fákra, továbbá hatalmas köszönet a Városgondnokság dolgozóinak, akiknek a mindennapi munkáját ismeri el a díj.

Bozai István városgondnok kiemelte, hogy nem csak a virágokról szólt a verseny, hanem az élhető városi környezetről is. Mint mondta száz pont volt a maximum és 95 ponttól kapott arany minősítést egy város. Székesfehérvár egészét értékelte a nívós zsűri, mely osztrák, cseh, német és ír szakemberekből állt és olyan országokból érkeztek, ahol magas szinten művelik a városüzemeltetést.

A zöldterületek fenntartásáért különdíjat kapott Székesfehérvár

Nagyon örültünk az elismerésnek és nagyon jó volt ennyi város előtt végighallgatni, hogy kiemelték a fehérvári faápolásnak és a zöldterületek gondozásának magas színvonalát – mondta Homoki László kertészmérnök a közterületfenntartási divízióvezető. Mindez nagyon sok ember mindennapos munkájának eredménye.

A Green Spaces Award különdíjat az a résztvevő város, település vagy község kapja amelyik a „Zöldterületek” kategóriában a legmagasabb összpontszámmal rendelkezik. 2022-ben a zsűri tagjaitól Székesfehérvár kapta a legtöbb pontot a zöldterületeiért.

A Városgondnokság parkfenntartó szakemberei is nagyon büszkék arra, hogy elismerték azt a munkát, amit nap mint nap végeznek Székesfehérvár közterületein.

Az Entente Florale Europe zsűrije még júniusban járt Székesfehérváron. Az idei versenyben Székesfehérvár mellett Magyarországról Orfű és Veresegyháza, Írországból Keadue és Dalkey, Németországból Bollstedt, Csehországból Dobrochov, Belgiumból Diksmuide, Ausztriából pedig Bad Sauerbrunn szállt harcba a minél jobb helyezésekért.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja