Elkezdtük a tél végi metszést Székesfehérváron

A Városgondnokság szakemberei már elkezdték a bokrok-fák metszését a város közterületein. Fontos célja a tavaszi metszéseknek, hogy a közterületeken lévő növények egységes képet adjanak majd. A metszések után tavasz elején tovább folytatódnak a faültetések Székesfehérváron. Nagy törzsméretű 20-25cm kerületű fákat ültetnek városszerte. 
2020.01.29. 11:12 |

Jelenleg Székesfehérváron 82.574 négyzetméter cserje, 25.329 négyzetméter sövény és közel 5000 négyzetméter rózsa metszését végezzük. Három nagy csoportban dogoznak a szakemberek, illetve van egy negyedik, mobilabb csoport, amely a kiemelt területeket metszi végig. Összesen 147 ember dolgozik a parkfenntartásnál, akiknek a többsége szakképzett dolgozó, hiszen korábban volt lehetőség oktatásra, és sokan elsajátították a szakmát.

A metszés is egy szakmunka, ami megalapozza a nyári időszakot, a további fenntartási munkákat. Olykor drasztikusnak tűnhet a metszés, de a növény megújul tőle és sok fiatal, szép hajtást növeszt – mondta Homoki László a Városgondnokság parkfenntartási vezetője. A cserjék fiatalító, ritkító metszésénél az elöregedett részeket levágjuk, amivel arra késztetjük a növényt, hogy alulról több új hajtást hozzon. Sokszor meglepődnek az emberek ezen a drasztikusnak tűnő beavatkozáson, de ezzel a kertészeti fogással a cserjék élettartamát is növeljük. Érdemes lesz majd május végén, június elején megnézni a visszametszett növényeket, amiken látható lesz, hogy mekkora hajtásnövekedés indult.

Törekszünk arra, hogy a nyesedéktől a munka végén mihamarabb megtisztítsuk a területet, de van, amikor csak másnap tudjuk elszállítani a növényi hulladékot – mondta a parkfenntartási vezető. A mulcs pedig, amivel az ágyásokat feltöltjük, a fák gallyazásából visszamaradt nyesedék, a cserjéké túl apró ehhez, így abból komposzt lesz.

Az egy, illetve másfél évvel ezelőtt ültetett, úgynevezett támasztókarós fáknál végeznek utómetszést, ugyanis a fa koronáját hozzá kell igazítani a még kisebb gyökérzethez, hogy az arányok megfelelőek legyenek. A forró nyarak miatt is szükség van erre, hogy a fiatal csemeték könnyebben átvészeljék majd azt az időszakot, ugyanis ha kicsi a gyökér és a nagy a korona, akkor sokkal több vizet párologtat a fa, mint amennyit fel tud venni.

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja