Elkezdődött mintegy hatezer rózsa ültetése a Rózsa ligetben

A Rózsa liget felújításának része, hogy összesen 5770 tő új rózsát ültetnek el az ágyásokban. A gondos fajtaválasztásnak köszönhetően már az első vegetációs időszakban szépen összenőnek majd a rózsák és a fajtákat úgy választották ki, hogy a fenntartása biztosítható legyen és bírják a sövénynyíróval való vágást tavasszal.

2023.11.29. 19:29 |
Elkezdődött mintegy hatezer rózsa ültetése a Rózsa ligetben

Székesfehérvár egyik kiemelt területe a Rózsa liget, melyet rengetegen használnak pihenésre, sportolásra, és az átmenő gyalogos forgalom is nagy a területen.

Ültetés előtt minden egyes tő rózsának visszametszik a gyökerét, hogy jövő tavasszal szépen meginduljanak.

Hahn-Poszmik Réka kertészmérnök, kertészeti divízióvezető-helyettes elmondta, hogy mindegyik ágyásban más-más színű rózsa lesz. A két legnagyobb, 400-400 négyzetméteres ágyásba 1600-1600 tő növény kerül és befelé változik majd a fajták magassága és a színe is a rózsáknak.

Geotextília és mulcs is kerül az ágyásokba, hogy a gazosodást gátolja

A Városgondnokság parkfenntartó kertészei ezekben a napokban vagy a rózsát fog ültetni vagy a városi fatelepítéseken dolgoznak. Az esős és a nagyon fagyos napokon nem ültetnek majd, addig megfelelően tárolják a rózsatöveket. Várhatóan a jövő heti fagyos napok után végeznek majd az ültetéssel.

Lesznek futórózsák is a ligetben, nem csak a pergolák alatt, hanem a Csitáry kút körül is.

A sokat használt sétányokat térkövezték, a kevésbé használt, murvás sétányokat befüvesítették összesen mintegy 2.000 négyzetméteren. Megszüntették a lépcsőket, helyettük rámpákat építettek az akadálymentesítés érdekében. 96 levendulát is ültetnek, ami kedvező a rózsáknak, mivel elriasztja a kártevőket. Emellett lesz 12 új fa – mocsári ciprus – és megújítják az utcabútorokat is. A kút körüli és a park közepén található pergolákat teljes egészében acélszerkezetűre cserélik és rózsával futtatják be.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja