Elkezdődött a Mátyás király-emlékmű tisztítása

Szerdán reggel kezdték tisztítani a Fő utcán a Melocco Miklós által készített Mátyás király-emlékművet. Nyakas Pál kőfaragó mester a Városgondnokság megbízásából a szobrot magasnyomású mosóval tisztítja, majd vízlepergető réteggel kezeli. A munkával két-három hét alatt végeznek a szakemberek.

2022.06.15. 17:05 |
Elkezdődött a Mátyás király-emlékmű tisztítása

Székesfehérváron a szobrok jó állapotban vannak, ami annak is köszönhető, hogy folyamatosan kezelik és tisztítják a köztéri alkotásokat. A Mátyás emlékmű utoljára 2011-ben esett át hasonló tisztításon.

A legelső feladat egy ilyen nagy volumenű alkotásnál, hogy ellenőrizzük az állapotát és szerencsére túl nagy probléma nincs a szoborral - mondta Nyakas Pál kőfaragó mester. "Egy tisztítás-mosás után hidrofobizáló réteget viszünk fel rá, ami védi a követ az időjárás viszontagságaitól. Első körben az erősebb szennyeződéseket mossuk le és a igyekszünk majd a leggyorsabban végezni a munkával, terveink szerint 8-10 munkanap alatt. Érdekes módon kevés vízkőlerakódás van a vraca mészkőből készült alkotáson." - mondta a kőfaragó mester.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja