Elkészült a Vörösmarty tér és környékének teljes felújítása

Megújult a belső útszakasz és a házak előtti járda, tíz nagy lombkoronájú fát telepítettek a parkba és több száz négyzetméteren évelő ágyásokat alakítottak ki. A Piac tér - Budai út csomópontjában pedig a gyalogos-átkelőhely körüli járdaszigetekből évelő virágoskert lett.

2022.10.26. 21:11 |
Elkészült a Vörösmarty tér és környékének teljes felújítása

A park felújítása során a belső korhadástól rossz állapotban lévő fák helyett tíz darab nagyméretű, várostűrő díszfát ültettek, hiszen a tér nagysága lehetővé tette. A Vörösmarty szobor előtt lévő egynyári virágágyás helyett pedig a park négy szegletében vegyes virágzású évelő ágyást alakítottak. Az évelőket oly módon válogatták, hogy vegetációs időszakban mindig virágozzon egy-egy fajta növény.

A beruházás összefüggésben volt a környék fejlesztéseivel egészen a Prohászka utcáig, de magánberuházásban a téren és a Vak Bottyán közben társasház építés is volt az elmúlt években.

A park egész területét a tereprendezést követően újrafüvesítették és a virágágyásokba automata öntözőrendszert építettek ki.

A Palotai út - Budai út csomópontjában a gyalogos átkelőhely körül három járdaszigetbe évelőágyást ültettek összesen kétszáz négyezméternyi felületen, így jóval zöldebbé vált a kereszteződés is. A park és a bEAT étterem közötti osztósáv közepére pedig egy díszfű sort telepítettek, mely vegetációs időszakban dúsan növekszik és jól bírja majd az út melletti nyári hőséget is.

Burkolatfelújítási munkák

A Vörösmarty tér belső oldalán az egyirányú út mindkét oldalán elbontották a régi szegélyt és egységesen 6,25 méter szélességű utat építettek, melyből 4 méter széles a közlekedő sáv, a járda mellett pedig egy 2,25 m széles parkolósávot jelöltek ki. A tér épületei előtt a három méter széles járda és az útburkolat is a szükséges helyeken elvégzett pályaszerkezeti javítások után egységes aszfalt kopóréteget kapott a Vak Bottyán köz burkolatával együtt.

Sétányt alakítottak ki

A Vörösmarty téren a középszigetben különböző burkolatú (vörös murva, térkő, aszfalt) gyalogos közlekedő felületek helyett egységes, kettő méter széles, sétányt alakítottak ki padokkal. A szobrok körül pedig kiemelve azokat más színű burkolat található. A tér felújítása után a gyalogosok számra mindenhol biztosított az akadálymentes közlekedés is.

Közvilágítás-fejlesztés is történt a téren

A szobrok körül a felszínbe süllyesztett lámpatestek biztosítják a jobb megvilágítást.


Székesfehérvár Városgondnoksága kert- és parképítési szolgáltatásokat nyújt lakóparkok, villaparkok, kastélykertek, ipari létesítmények és játszóterek építésére. Részletek és elérhetőség ITT!

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja