Elkészült a Csitáry kút felújítása - csütörtökön reggel daruztuk a helyére a kúttestet

Tavaly ősszel, amikor a Csitáry-kút szivattyúját cserélte a Városgondnokság, akkor vették észre, hogy a kút alatti vascsőhálózat már annyira elkorrodálódott, hogy átlyukadt és a kút alatt elfolyt a víz a Varga-csatornába. A csővezetékek felújítása után mostanra elkészült a kútfej teljes felújítása, amit csütörtökön reggel emeltek vissza a helyére.

2022.04.28. 14:40 |
Elkészült a Csitáry kút felújítása - csütörtökön reggel daruztuk a helyére a kúttestet

A vezetékrendszer cseréjét még ősszel haladéktalanul elvégezte a Városgondnokság, amihez a mészkőből készült, és több helyen elrepedt, töredezett kutat is ki kellett emelni a helyéről.

A kutat kidaruzták a helyéről és kialakítottak egy olyan ideiglenes vízvételi helyet, ahol mindenki meg tudta tölteni az üvegeit. A kút alatti csőrendszert teljesen kicserélték és mostanra az új kút is elkészült. A Csitáry kútban szerencsére van víz bőségesen, azzal semmi probléma nincsen, így a ragasztó kötése után csütörtökön estétől újra élvezhetik a Csitáry-vizet a fehérváriak.

Székesfehérvár Városgondnoksága Nyakas Pál kőfaragót bízta meg a kúttest felújításával, aki nemcsak a látható lerakódásokat távolította el, hanem a szemmel alig érzékelhető felületi hibákat, repedéseket is helyreállította, ill. egy impregnáló réteg felvitele is megtörtént, ami lassíthatja a magas ásványianyag tartalom miatt elkerülhetettlen lerakódások képződését, növeli az ellenállóképességet, plusz védelmet ad.

A kúttest felújításakor történt néhány kisebb átalakítás is: nagyobb nyílások kerültek kialakításra a kifolyó-medencében összegyűlő víz könnyebb és gyorsabb elfolyása érdekében, illetve az eredeti kúttest tetején kisebb változtatás is történt annak érdekében, hogy a későbbiekben könnyebben megbontható legyen, ha szükséges. Ezekkel a módosításokkal nem csak az általános karbantartás, de egy esetlegesen felmerülő meghibásodás javítása is könnyebbé, egyszerűbbé válhat, biztosítva azt, hogy a méltán híres és sokak által kedvelt és fogyasztott „savanyúvíz” élvezhető legyen.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja