December 1-től vált téli útüzemeltetésre a Városgondnokság

Téli útüzemeltetésre vált december 1-től a Városgondnokság, ami azt jelenti, hogy készenlétben lesz az a géppark, amivel szükség esetén el lehet végezni a síkosságmentesítést vagy az utak tisztítását Fehérváron. A váltás előtt gépszemlén nézték meg, hogy megfelelő állapotban vannak-e a járművek, illetve a rendőrség is átvizsgálta nem csak a Városgondnokság saját gépállományát, hanem az alvállalkozókét is.
2019.11.28. 07:40 |

Több mint 300 kilométernyi járdát és 340 kilométernyi közutat takarít Fehérváron a Városgondnokság.

Az eddigi évektől eltérően nem november 15-én, hanem december elsején áll át a téli útüzemeltetésre. A Városgondnokságon a kistraktorok évközben, a növények vegetációs időszakában a parkfenntartásban dolgoznak, télen pedig a síkosságmentesítésben segítenek. Összesen 7 nagygép, 14 kisgép és ugyancsak 12 buszmegálló takarító járat dolgozik majd, ha szükséges Fehérvár útjain és járdáin, továbbá több mint száz ember mozgósítható azonnal a Városgondnokságon – mondta Bozai István városgondnok.

Lángi Judit a Városgondnokság hóügyelet vezetője elmondta, hogy az első ütemben a fő és tömegközlekedési útvonalak, a gyűjtőutak síkosságmentesítése történik meg és a különösen fagyveszélyes, forgalmas útszakaszokat takarítják. A második ütemben a lakótelepi utak és a kertvárosok nagyobb forgalmú utcái következnek, a harmadik ütemben pedig a kis forgalmú, családi házas övezeteket takarítják. A negyedik ütemben, igény esetén a külterületi, de lakott részeket takarítják a hókotrók. A sótároló feltöltése folyamatos, így idén is mintegy ezer tonna só található a Városgondnokság raktárában és további hatszáz tonna szállítása van lekötve. Parkokban és parkokon átvezető járdákon környezetvédelmi okokból nem szórnak sót idén sem.

Fontos, hogy télen az útviszonyoknak megfelelően vezessenek az autósok a városi utakon is! A reggeli csúcsforgalomban fél nyolc körül és délután négy és öt között a csúcsforgalomban nem tudnak dolgozni a hókotrók, mert nem tudnak haladni. A Városgondnokság eszközeihez mérten, legjobb tudása szerint felkészült a télre, de legalább ilyen fontos, hogy a közlekedőknek, lakóknak is fel kell készülniük, hogy télen más körülmények között lehet közlekedni.

A Városi Hóügyelet a 22/513-483-as telefonszámon érhető el.

Székesfehérváron a rendelkezésre álló géppark mintegy 8 óra alatt képes a fő és tömegközlekedési utakat letisztítani és további 8-16 óra kell a II. – III. ütemhez, azaz a város teljes területéhez. Több mint háromszáz kilométernyi szabad vonalvezetésű járdát takarít a Városgondnokság, azonban a házak előtti járdák takarítása és síkosságmentesítése, mint mindenhol az országban, Fehérváron is az ingatlantulajdonosok feladata, továbbá, a háztetőkről lezúduló hó eltakarítása és az esetleges balesetveszély jelzése is a tulajdonosok feladata.

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja