Communities in Bloom - Fehérvárt értékelte a virágosítási világverseny zsűrije

Kétnapos látogatásuk során tekintették meg városunkat a „Communities in Bloom” virágosítási világverseny zsűritagjai, a kanadai John Lohuis és az amerikai Alex Pearl. Az idei évben Székesfehérvár nagyvárosi kategóriában méreti meg magát, a zsűri a Városházán tett látogatást követően a Belvárosban nézett körül.
2019.06.11. 10:10 |

A tavalyi évben csatlakozott Magyarország a világverseny nemzetközi kihívásához, az idei évben Székesfehérvár nagyvárosi kategóriában méreti meg magát.

Székesfehérvár az 1996-os európai versenybeli részvétele és a hazai versenyben hosszú évek során kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást idén a világversenybe. A magyar települések CIB-beli részvételét dr. Nagy István agrárminiszter is figyelemmel kíséri és támogatja. A zsűri Június 8-ig lesz Fehérváron és érteklei a látottakat a szempontrendszernek való megfelelés alapján. Két szakember értékeli az azonos kategóriában induló településeket: az Ohioból származó Alex Pearl és a kanadai John Lohuis.

"Székesfehérvár például szolgálhat a többi város számára nem csak Magyarországon, hanem Kanadában is." - mondta el John Lohuis, aki több mint 40 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik a parkok és a rekreáció területén.

John Lohuis hozzátette, hogy az idén 25 éves a kanadai alapítású verseny, amelynek a mottója: Emberek, büszkeség és növények. Elmondta, hogy különböző aspektusai vannak a zsűrizési tevékenységnek, értékelik az emberek környezettudatosságát, a műemlékek és örökségek védelmét és az emberek hozzáállását a városfejlesztéshez, a zöldfelületek és a környezet egyensúlyát.

John Lohuis az Ontario Parkok Szövetségének (OPA) korábbi elnöke, az Ontario Parkok és Rekreáció (PRO) igazgatótanácsának tagja, valamint a PRO Public Affairs Bizottság társelnöke és a Kanadai Parkok Rekreációs Szövetsége (CPRA) tanácsadó testületének korábbi elnöke. Korábban dolgozott Windsor, Aurora és London városa számára, valamint Delhiben. 2011-ben és 2012-ben John a Waterloo Egyetem Szabadidős és szabadidős tanulmányok tanszékén a pénzügy, marketing és turizmus tantárgyak tanára volt. John számos önkéntes szerepet töltött be, többek között a fogyatékkal élők, a szolgáltatási klubok és a közösségi projektek terén.

A zsűri másik tagja, Alex Pearl az amerikai virágosítási és környezetszépítési verseny (America in Bloom) zsűritagja a kezdetek óta, ott volt 2001-ben a "Communities in Bloom" segédletével létrejött verseny alapításakor is.

Alex kertészeti diplomát szerzett a New York-i Állami Egyetemen és New Mexico Állami Egyetemén, mesterszakot végzett botanikus kertmenedzsmentből a Delaware-i Egyetemen és tanári diplomát az Ohio Állami Egyetemen. Aktív tagja a különböző kereskedelmi és amatőr kertészeti szervezeteknek. Hosszútávú elhivatottsága révén az amerikai és kanadai virágosítási programokkal bejárta Ameikát, Kanadát és Európát is. Szilárdan hisz abban, hogy a virágosítási programok a polgárok és a közösséget előnyére válnak.

A zsűri ellátogatott még a Bory-várba, megnézték a Béla úti temetőt, majd az Arconic-Köfém Kft-hez érkeztek. Útjuk során ellátogattak családi házas és lakótelepi városrészekbe, majd a napot a Zichy ligeti sétával zárták, ahol megnézték a Mesés kiskerteket is. Pénteken a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központba, a Sóstó Látogatóközpontba és a természetvédelmi területre mentek. Székesfehérvári programjukat perdig a Pünkösdi Virágálom megtekintésével zárták.

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja