Belső korhadás miatt válnak veszélyessé az idős nyárfák

Nyugalmi időszakban, várhatóan jövő héttől több veszélyes, idős nyárfát vágnak ki a város több pontján. Ahol csak lehet ifjítással megpróbálják növelni az élettartamát a nyárfáknak, de sajnos a törzsük belsejében sokszor oly mértékű már a korhadás, hogy nem lehet tovább várni, ki kell vágni a már száradó, beteg fát.

2021.01.12. 08:04 |

Minden nyárfát alaposan megvizsgáltak a szakemberek és sajnos nagyon erősen korhadnak már. Ahol megtörtént ezeknek az idős, de sajnos közterületen veszélyes fáknak a kivágása ott láthatóvá válik szabad szemmel is, hogy milyen mértékű a korhadás a fa belsejében.

A Vasútállomás parkolójában egy nemrégiben kivágott nyárfa csonkján szemmel is jól látható a korhadás mértéke.

Az idősebb nagyobb méretű nyárfákról komolyabb méretű ágak törnek le rendszeresen, ami azt is jelenti, hogy elérték sajnos életük végét. A Lugosi utcában, a Vasútállomás parkolójában és az Erzsébet utcában van összesen öt olyan idős nyárfa, melyeknek veszélyesen korhadt már a törzse. Az Illyés Gyula téren, a Csutora temetőben, a Prohászka úton és a Kálvin János téren ifjítják majd az idős nyárfákat. A Ligetsoron és a Hosszúsétatéren pedig az öreg platánfák ifjítását végzik majd a szakemberek, hogy minél tovább egészségesen életben maradjanak.

A nyárfa puhafa és könnyen korhadásnak indul.

A fakivágási engedélyeket természetesen a Városgondnokság is megkérte a hatóságtól, mely elő is írta a kivágott fák helyett újak telepítését. Közművektől függ, hogy pontosan ugyanarra a helyre lehetséges-e az új fa ültetése, mindenesetre törekszünk arra, hogy a régi helyén vagy annak közelében legyenek majd az új fák – mondta Homoki László a Városgondnokság faápoló szakmérnöke.


A munka időjárás függvényében jövő héten kezdődik és január végéig tart majd. Az új fák ültetése pedig tavasszal történik.

Tábor a Bregyóban

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja