Balesetveszélyesen korhadt és lyukas, szivacsos a két japánakác a Géza téren

Minden egyes városi fa rendkívüli érték, azonban városi környezetben figyelni kell arra is, hogy egyetlen nagy fa se legyen balesetveszélyes. A Géza téren található két japánakác megmentésén sokáig gondolkoztak a faápoló szakmérnökök és különféle vizsgálatoknak is alávetették az évszázados fákat, azonban sajnos oly módon korhadt, helyenként üreges és szivacsos a fa, hogy szomorúan ugyan de a kivágásuk mellett döntöttek.

2022.11.03. 11:41 |
Balesetveszélyesen korhadt és lyukas, szivacsos a két japánakác a Géza téren

A két japánakác vizsgálatát korábban már elvégezte a Városgondnokság, az egyiknél FAKOPP-os vizsgálat is indokolt volt. A fa törzse korhadt és sajnos szabad szemmel is látható lyukak vannak már a sokat látott, idős fákon. A földről végzett vizsgálatok után emelőkosaras autóból a lombkoronát is vizsgálták a szakmérnökök és a fák ápoló gallyazását tervezték mielőtt megkezdődnek a régészeti feltárások a Géza téren. A száraz részek eltávolítása, koronaemelés és a szomszédos épületre hajló ágak visszavágását tervezték.

Az emelőkosaras autóból végzett újabb favizsgálat során azonban sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy a lombkoronában olyan mértékű rendellenességek vannak, amelyek esetén a fák megtartása biztonságosan nem lehetséges. Ezek a rendellenességek a földről végzett vizsgálatok során rejtve maradtak. A Városgondnokság szakemberei csütörtökön és pénteken sajnos ki kell, hogy vágják a balesetveszélyessé vált fákat. Helyükre természetesen a tér felújításakor több új fát telepítenek.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja