Alpintechnikával tették biztonságossá a nagy platánt a Jancsár utcában

Tavaly a Virágos Magyarország versenyen különdíjat kapott Székesfehérvár városa, melynek keretében egy idős fa szakszerű ápolását ajánlotta fel Tanos András faápoló. Csütörtökön a Jancsár utca 11. mellett egy mintegy negyven éves platán koronaalakítása történt meg, igazodva az épített környezethez.

2024.03.28. 16:31 |
Alpintechnikával tették biztonságossá a nagy platánt a Jancsár utcában

A platánt még a nyolcvanas évek közepén ültették a lakók a Jancsár utca 11. mellett.

A fa mára magasabbra nőtt, mint a ház, csodálatos, a ház lakói is szeretik, de mivel közel ültették az épülethez rendszeresen vágni kell azokat az ágakat, amik a házhoz érnek. Ezt a munkát a Városgondnokság szakemberei időről időre elvégzik és mostanra szükségessé vált a fa stabilitása miatt egy faápolói beavatkozás is, melyet ipari alpintechnikával végzett el Tanos András faápoló és csapata.

A faápolás a Városgondnokság faápoló szakmérnökének, Homoki Lászlónak a tervei alapján történt, ugyanakkor ezeknél a munkáknál nagyon sok a gondolkodás a fán is, mert lentről nem mindig ugyanúgy látni az ágakat, mint fentről. A Jancsár utcai platán esetében az volt a terv, hogy az épített környezettel, a házzal és a parkolókkal összhangba kerüljön és a lakók megelégedésére is szolgáljon.

Nagyon fontos volt a bevatkozás azért, hogy a fát biztonságosabbá tegyük – mondta Tanos András. „Minden növény a fény felé nő, itt is ez történt az elmúlt negyven évben a platánnal, csakhogy a ház felől nem ugyanannyi fényt kap, ezért ferdén nőtt hatalmasra. Megkönnyítettük most a külső felét, szakszóval egy koronakurtításon esett át a növény és mintegy 20 százalékos koronaritkítást végeztük, figyelve arra, hogy a fa egyensúlya és ezzel együtt a stabilitása is javuljon, továbbá kisebb legyen a szélteher is.”

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja