Aknázómoly ellen is kezelik a város vadgesztenye fáit a Városgondnokság

A napokban zajlik Székesfehérvár vadgesztenye fáinak injektálásos növényvédelme. Kezelésben részesül a József Attila utcai, Budai úti, Prohászka utcai, Pirosalma utcai vadgesztenye fasor, a Jávor Ottó téri, Béke téri és a Zsuzsanna forrásnál található vadgesztenye fák, valamint a város több pontján elszórtan található egyes fák is.

2022.05.03. 08:54 |
Aknázómoly ellen is kezelik a város vadgesztenye fáit a Városgondnokság

Ez a jellegzetes alakú, fehér virágú fafaj a város több meghatározó utcájában alkot fasorokat, valamint néhány parkban és lakótelepen is megtalálható elszórtan. Az eljárás során néhány milliméter átmérőjű lyukakat fúrnak körbe a fa törzsébe, majd ezt követően speciális injektáló pisztollyal fecskendezik be a rovarkártevők és gombabetegségek ellen is hatásos készítményt a fába. A szer bekerül a szállítószövetekbe, amelyen keresztül eljut a lombkoronához. Az injektálást követően a furatokat fasebkezelő géllel zárják le.

A vadgesztenye legjelentősebb rovarkártevője a vadgesztenyelevél-aknázómoly, amely időjárástól függően jellemzően április második felében rajzik. Ezt követően a nőstények a levelekre rakják le petéiket. A kikelő lárvák rögtön berágják magukat a levéllemezbe, és itt kezdik meg kártételüket a levél belső rétegének fogyasztásával, ún. aknázásával. Ez néhány hét elteltével jellegzetes barnás, elszáradó foltok formájában jelentkezik a levélen.

Ezt a folyamatot szakítja félbe az injektálás, ugyanis ha a kezelt felülettel találkozik a kártevő, akkor a táplálkozás pár nap alatt leáll, a lárva elpusztul és az aknásodás nem alakul ki - mondta Anik Júlia kertészmérnök.

Az eljárás teljes mértékben veszélytelen a környezetre nézve, hiszen nem permetlé formájában kerül kijuttatásra a hatóanyag, hanem célzottan, a fa belsejébe. A kezelés gombabetegség elleni hatóanyagot is tartalmaz, így a fák komlpex védekezésben részesülnek.

A vadgesztenyék mellett a város idős platánfáinak egy részét is injektálják, ez esetben is összetett gomba- és rovarölő szeres kezelés valósul meg.

Injektálásos kezelésben részesül többek között a József Attila utcai, Budai úti, Prohászka utcai, Pirosalma utcai vadgesztenye fasor, a Jávor Ottó téri, Béke téri és a Zsuzsanna forrásnál található vadgesztenye fák, valamint a város több pontján elszórtan található egyes fák is.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja