A Belvárosban a Virágórával kezdtük az egynyári beültetéseket

A Városház téri II. világháborús emlékműnél kezdték a Városgondnokság kertészei az egynyári virágok beültetését a fehérvári virágágyásokba és a Virágóra beültetését is befejezték még kedden délután. A virágok néhány héten belül nőnek össze és akkor adják majd ki magukat a számok is.

2022.05.03. 17:08 |
A Belvárosban a Virágórával kezdtük az egynyári beültetéseket

A kertészek már múlt héten kiszedték a késő ősszel és tél végén is virágzó árvácska beültetéseket és előkészítették a talajt az egynyári palántáknak.

A Virágóra beültetése évről-évre változik és hagyomány már, hogy a kertészek mindig egy kicsit máshogy tervezik a virágágyásokat. Az idei beültetésre három tervet készített Izsáki János a Városgondnokság kertésze, melyek közül szavazással választhatták ki a fehérváriak, hogy melyik valósuljon meg 2022. tavaszán. A legtöbb szavazatot egy régebben kialakított Virágóra terve kapta. A beültetett növények néhány héten belül nőnek össze. "Remélem, hogy ez most tetszeni fog mindenkinek, mert most ez tényleg olyan beültetési terv, mint amiket látni Facebookon, hogy osztogatnak az emberek." - mondta a tervező kertészmérnök.

Egyes beültetéseket nagyon lassan, aprólékos munkával lehet csak elkészíteni. Ilyen a Haleszban az emlékoszlop előtti Kossuth címer, de a Virágóra beültetése is hosszú ideig tart.

A belvárosi virágágyásokat követően a Strandon, a Zichy ligetben, a Szent István téren, a Halesz sarkánál az 1888-ban, közadakozásból emelt székesfehérvári vértanúk emlékoszlopa előtt és a Petőfi parkban folytatódnak a virágültetések. A munka mintegy két héten keresztül tart majd és összesen mintegy ötvenezer tő egynyári palánta kerül ki a közterületekre.

Nagyon változatosan válogatták össze a kertészek az egynyári virágokat: begónia, bársonyvirág és különböző zsálya fajták mellett a pillangóvirág, nebántsvirág is jellemző fajta a város virágágyásaiban. A beültetési terveket Izsáki János kertészmérnök állította össze ebben az évben. Mint mondta arra törekedett, hogy harmonizáljanak a virágok színei, a virágágyásokban a szélek alacsonyabbak legyenek és középre kerüljenek a magasabb növények.

Virágos Székesfehérvár 2024.

Online parkolási ügyintézés

Online parkolási ügyintézés

Hibabejelentés

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja

Székesfehérvár honlapja