Ősszel kezdheti a működését a Sóstó Vad- és madármentő Központ

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál, a Sárkeresztúri út mellett elkészült a Vad- és madármentő Központ épülete, illetve egy új közösségi tér. Az épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak, ahol országos hírű központot szeretne üzemeltetni a Városgondnokság.

2021.08.18. 17:17 |

A Vad- és madármentő célja a vadon élő, sérült állatok gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása. A vad és madárgondozóban, illetve a madárparkban, lehetőség nyílik majd a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére, az érdeklődő közönség számára a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.

A Vadmadárgondozóba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a gondozással, gyógyítással kapcsolatos tevékenységeket: összesen öt kórteremben húsz madár egyedi és tíz madár csoportos elhelyezésére lesz lehetőség. A szabadtéri vadmadár röpdékben és ketrecekben pedig összesen nyolcvan gyógyult, rehabilitálásra váró madarat is láthatunk. A közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható tér került kialakításra, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A terület előtt pedig 17 parkolót is kialakítottak.

A Sóstó Természetvédelmi Terület mellett megvalósult Vad- és madármentő, valamint közösségi teret sajtónyilvános bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő és Bozai István városgondnok mutatta be.

Egy nagyon komoly feladatot kapott a Városgondnokság, mely Csete Gábor vezetésével a Sóstó Természetvédelmi Központhoz tartozik majd. Sokat gondolkodtunk az üzemeltetési formán és végül az a döntés született, hogy egy szakmai partnert keresünk, melynek pályáztatása napokon belül kiírásra kerül. Bozai István városgondnok kiemelte, hogy várják azt a szakmai szervezetet, szakmai partnert, aki az első két évben segít beüzemelni az új létesítményt. "Úgy éreztük, hogy ez egy olyan komoly szakmai feladat, melyre szakavatott szervezetek képesek csak ellátni és remélem, hogy sikeres pályázat után egy országos hírű központot tudunk majd üzemeltetni." A Vad- és madármentő központ várhatóan az ősz második felétől üzemel majd.

Hibabejelentés

Székesfehérvár honlapja