Táborok

Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2016. 11. 10. 10:53  -  www.szekesfehervar.hu
Fákat ültetünk városszerte
  
A Csóri úti körforgalomnál, a Béke téren, a Palotai úti kerékpárút mellett és a Szárazréti Közösségi Ház udvarán telepítenek nagyobb, előnevelt fákat a napokban. A növények beszerzésére az Alcoa Alapítványtól tízezer dollárt kapott a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának pályázata alapján a város önkormányzata, a szakszerű ültetést pedig a Városgondnokság kertészei végzik.
A körforgalom mellé 21 tölgyfát, égert és platánt ültettek csütörtökön délelőtt. A terület alkalmas arra, hogy nagyra növő fákat telepítsenek, a talaj pedig vizes, így minden bizonnyal csodálatos liget alakul majd ki itt. A közösségi ház udvarában pénteken ültetnek fákat. Oda összesen 50 darab kőris, juhar, díszalma, galagonya, tiszafa, díszcseresznye és hárs kerül. A fajtakínálat rendkívül bőséges, hiszen az iskolásoknak oktatási céllal is szeretnék majd mutatni a fákat. A bicikliút mellé keskenylevelű éger fasor került, ami a tapasztalatok szerint nagyon jól tűri a városi klímát.
A Városgondnokság szakemberei már korábban előkészítették az ültetőgödröket és mindig nagy figyelmet fordítanak arra, hogy jó minőségű föld kerüljön vissza az új fákhoz. Természetesen minden fát trágyával és beiszapolva ültetünk továbbá a végén támasztókarókat kap, ami 3-4 évig ott marad mellette – mondta Homoki László a Városgondnokság kertésze.
Az Új Csóri úti körforgalom melletti területen a ligetes kialakítás a cél. Az ide ültetett fák magasra nőnek, és terebélyes lombkoronával rendelkeznek, valamint jól tűrik a magas talajvizet, mely jellemző a területre. Ezekkel a tulajdonságaikkal kiválóan alkalmasak a ligetes fásításra, valamint megjelenésük szemet gyönyörködtető, tekintélyt parancsoló, és a rájuk jellemző formát ki tudják nevelni – mondta a Kálmán Lilla a Polgármesterei Hivatal Környezetvédelmi Irodájának vezetője.
Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház parkjában azt szeretnék elérni, hogy kellemes környezet álljon látogatók rendelkezésére és a játszóteret használó gyermekek és szüleik részére kellőképpen árnyékolt és természetközeli legyen a helyszín. A sokszínű növényhasználat pedig hozzájárul a terület változatosságához.

A fásítás hétfőn a Béke téren folytatódik, ahol 30 Gömb koronájú kőrist ültetnek majd el a veszélyessé vált nyárfasor helyére.

Ezeket a fajtákat ültetik a napokban Fehérváron:

Gömb koronájú kőris
Lándzsáslevelű éger
Közönséges platán
Vörös tölgy
Díszcseresznye
Kislevelű hárs
Oszlopos tiszafa
Gömb koronájú kőris
Keszthelyi berkenye
Piroslevelű díszalma
Vérszilva
Mezei juhar
Páfrányfenyő
Közönséges nyír
Egybibés galagonya